H δημοσκοπική ευφορία την οποία απολάμβανε σταθερά η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περσινού Ιουλίου έχει αρχίσει να δέχεται σημαντικές ρωγμές. Όχι διότι απειλείται το προβάδισμά της στην πρόθεσή ψήφου, που παραμένει διψήφιο, αλλά επειδή όλα τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν εντυπωσιακή αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και μεγάλη «κούραση» από τα μέτρα και τις αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος για την πανδημία. Ενώ μάλιστα παραμένει άγνωστο πότε και πώς θα λήξουν τελικά οι περιορισμοί, η τραγωδία στο υγειονομικό επίπεδο με τον αριθμό των διασωληνωμένων και των νεκρών συνεχίζεται και είναι βέβαιο ότι αργά η γρήγορα θα τεθεί και θέμα ευθυνών για τις λάθος αποφάσεις και τις παραλείψεις που επιδείνωσαν την κατάσταση.
Οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό παρά τις εντυπώσεις της βιτρίνας προοιωνίζεται σοβαρά προβλήματα και αναταράξεις. Μπορεί η κοινωνία να απέχει αρκετά ακόμη από το σημείο βρασμού αλλά η πίεση μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.Η εικόνα αυτή, που μεταφέρεται στον πρωθυπουργό και παραπέμπει σε έναν «μαύρο χειμώνα, έχει ως αποτέλεσμα να επιχειρούνται κινήσεις μερικής αποσυμπίεσης και το άνοιγμα βαλβίδων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν οι ανακοινώσεις από τον κ. Μητσοτάκη για διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο. Είχε προηγηθεί η δέσμευση για αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, οι παρατάσεις προθεσμιών διαδέχονται πλέον η μία την άλλη. Όλα πηγαίνουν προς τα πίσω με φόντο την ερχόμενη άνοιξη. Οι φορολογικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, νέες ρυθμίσεις με 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία και 100 προς τους δήμους εξαγγέλλονται, τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μπορεί να μην μειώνονται αλλά σχεδιάζεται η μετάθεση της πληρωμής τους για τον Φεβρουάριο, η καταληκτική ημερομηνία για το Κτηματολόγιο και τις περιουσιακές διευθετήσεις ανά την Ελλάδα μετακινείται τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο, ενώ παρατείνεται για τρεις ακόμη μήνες και η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή στην οποία ύστερα από αλλεπάλληλα λίφτινγκ και την ένταξη των αγροτών σημειώνεται μεγάλη συμμετοχή.
Την ίδια ώρα παρατηρείται μια άτυπη χαλάρωση των ελέγχων για την εφαρμογή του lockdown ενώ σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζεται η ανοχή, σε βαθμό ασυλίας, που ξεκίνησε με την επέτειο του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε με τις απεργιακές εκδηλώσεις της Πέμπτης από συνδικαλιστές και το ΚΚΕ.
Έχοντας κατά νου παραφρασμένο το στίχο του Σαββόπουλου “τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε γι’ άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε”, το Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει μια πρόωρη κοινωνική έκρηξη που θα ερχόταν ως συνέχεια της ψυχικής και οικονομικής εξάντλησης. Με το βλέμμα στραμμένο στο εμβόλιο και τις επικοινωνιακές μηχανές να δουλεύουν πάλι στο φουλ, θέλει να κερδίσει πάση θυσία χρόνο με την ελπίδα ότι την άνοιξη τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Θα έχει μεσολαβήσει και ο ανασχηματισμός ο οποίος μάλλον μετατίθεται και αυτός για τις αρχές του νέου έτους ώστε να συμπέσει με τη γενικότερη “επανεκκίνηση”. Όπως επισημαίνουν ωστόσο και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης που δεν συμμερίζονται αυτή την ευωχία, οι παρενέργειες που αφήνει αυτή η κρίση θα είναι, προϊόντος του χρόνου, μάλλον βαρύτερες...
Ανδρέας Καψαμπέλης