Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. Παίρνοντας τον λόγο κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με την σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επί των ελαφρυντικών...
"Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση", ανέφερε η εισαγγελέας. Συνέχισε λέγοντας πως "άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρότασή μου να κάνω αυτή την εισήγηση".Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου εισηγήθηκε την αθώωση της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων, καταλήγοντας ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Στην αγόρευσή της, υποστηρίζει ότι 65 κατηγορούμενοι -18 πρώην βουλευτές και 47 φερόμενα μέλη- θα πρέπει να αθωωθούν κατά περίσταση από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Χωρίς ελαφρυντικά η ηγεσία της ΧΑ
Την Πέμπτη η εισαγγελέας ζήτησε αρχικά να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις μόνο για τους Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτση.
Σύμφωνα με το 187 του παλαιού Π.Κ., παράγραφος 6, "η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση". Το ελαφρυντικό αναγνωρίζεται σε όσους έχουν καταδικαστεί μόνο για ένταξη και όχι για άλλη πράξη που σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση. Τα εγκληματα αυτά ειναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.
"Τι να προτείνω όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσαν τέτοια αδικήματα, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών; Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικά ενώ διέπραξαν τέτοια αδικήματα κατά της Δημοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά η κ. Οικονόμου.
Κοινώς, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου της έδρας πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για την 7αδα των στελεχών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις της υπεράσπισης, η εισαγγελέας άλλαξε την εισήγησή της, ζητώντας να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.