Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Αν το παρελθόν δεν φωτίζει το παρόν,
το μέλλον ψάχνει τυφλά στο σκοτάδι...



“Η γιορτή της ντροπής”!
Κι όμως, έχει συμβεί κι αυτό! Αυτές τις ημέρες, επέτειο ενός αντιφασιστικού ΟΧΙ από τον ελληνικό λαό, ένα ιστορικό ντοκουμέντο (ακολουθεί παρακάτω) μας θυμίζει, αλλά και μας διδάσκει, ότι ο φασισμός δεν έχει πατρίδες!
Οι “Έλληνες” νεοφασίστες της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, γιόρταζαν μαζί με τους Ιταλούς φασίστες την επέτειο της 28ης Οκτώβρη!
Ο Μουσολίνι δεν επέλεξε τυχαία την ημέρα εισβολής στην Ελλάδα. 
Η 28 Οκτώβρη είναι μέρα σύμβολο του φασισμού. Στις 28 Οκτώβρη του 1922, ο Μουσολίνι με την περιβόητη «Πορεία προς τη Ρώμη» (March on Rome) κατέλαβε την εξουσία.
Στη διάρκεια της επτάχρονης κατοχής της πατρίδας μας, οι νεοφασίστες της χούντας γιόρταζαν μαζί με τους Ιταλούς φασίστες την επέτειο!

Ποιος ήταν ο πρωτοστάτης, ο άνθρωπος που γιόρταζε 28 Οκτώβρη μέσα στην Ορθόδοξη εκκλησία και μαζί με τους Ιταλούς νεοφασίστες που γιόρταζαν την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία... ο καταδότης στη διάρκεια της αμερικανοφασιστικής χούντας;

Ένας "ιερωμένος"... ήταν ο ίδιος που αρνήθηκε στον "Σύλλογο Ελλήνων Σπουδαστών Νάπολης - ΣΕΣΝ" να τελέσει μνημόσυνο για το θάνατο του Γεωργίου Παπανδρέου, ενός αστού πολιτικού: "Σε κομμουνιστές δεν κάνουμε μνημόσυνα"!

"Διώξτε τους παπάδες των ελλήνων συνταγματαρχών"

"Έφυγε" η χούντα, αλλά οι συνεργάτες της κατέλαβαν περίοπτες θέσεις, παρά τους αγώνες του ελληνικού φοιτητικού κινήματος στην Ιταλία για ΑΠΟΧΟΥΝΤΟΠΟΙΗΣΗ!

Ο χουντικός Τσαμπίκος Ζερβός (Γεννάδιος), ο παπικός άνθρωπος του Βαρθολομαίου, έγινε «Αρχιεπίσκοπος Ιταλίας και Μάλτας».
Ο χουντικός Τσαμπίκος Ζερβός, δεν ήταν ένας απλός χαφιές της χούντας των επίορκων αξιωματικών. Ήταν μπροστάρης στις διώξεις των δημοκρατικών φοιτητών, ήταν συνεργάτης του Κ. Πλεύρη της 4ης Αυγούστου. Αυτός "ευλόγησε" την ίδρυση της φασιστικής "Λέγκας", το μακρύ χέρι της χούντας σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη!
Όμως, ήταν στις σχολές του Βατικανού συμμαθητής του κυρίου Δ. Αρχοντώνη, του σημερινού πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου κι έτσι η χουντική δράση είναι σημαντικό "προσόν" για το διορισμό σε αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ μας ενημερώνει: "Εκοιμήθη ο Ρόδιος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος... Η κηδεία του Μακαριστού Μητροπολίτη θα τελεστεί στην Ιταλία μετα απο εντολή του Οικ. Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου...".

"Θλίψη" και στην παπική εκκλησία... έφυγε ένα δικός τους άνθρωπος (Metropolitan Gennadios Zervos: a man of dialogue and of unity... Today 16th October, the Orthodox Archdiocese of Italy and Malta 'Patriarchate of Constantinople' announced that Metropolitan Gennadios has “passed into heaven”). Τόσο ο κ. Ζερβός, όσο κι ο κ. Αρχοντώνης γαλουχήθηκαν στα άβατα του Βατικανού, ήταν "συμμαθητές" στα "σεμινάρια" του Βατικανού για να αποκτήσουν "θεολογικές γνώσεις"... Έτσι κατανοούμε σήμερα τον λεγόμενο "διάλογο ενότητας των εκκλησιών", την αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας στη νεοναζιστική Ουκρανία, το μίσος εναντίον του Αδούλωτου κι Αδέσποτου Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας [Βλέπε, σε: Εκεί κτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού & του "ΟΧΙ"... Ακούνε οι εθνοκτόνοι των Αθηνών;], του Πατριαρχείου της Ρωσίας. Τα θεωρούν εμπόδια οι ουνίτες της παγκοσμιοποίησης και της υποταγής στο υπερεθνικό κεφάλαιο.

Θλιβερό γεγονός ο θάνατος, όμως μετά από τόσα χρόνια ο Τσαμπίκος Ζερβός (Γεννάδιος) δεν είχε ΠΟΤΕ το κουράγιο να ζητήσει συγνώμη και συγχώρεση από τα θύματά του. Έστω συγχώρεση, γιατί αν πίστευε στο Θεό, θα επέλεγε ον μοναστικό βίο.

Ο αγωνιστής Ε. Τυπάλδος έφυγε χωρίς ποτέ να του ζητηθεί μια συγνώμη [Βλέπε σε: Καλό ταξίδι Ευάγγελε Τυπάλδε!], όμως πολλοί είναι εδώ και δεν έχουν υποστεί λοβοτομή. Στη Νάπολη της Ιταλίας βρίσκεται ακόμη κι αγωνιστής ο Γεράσιμος Βαρβαρίγος, σ' ολόκληρη την Ελλάδα εκατοντάδες αυτοί που υπέστησαν τις διώξεις του σημερινού αρχιεπίσκοπου. Κομμένα διαβατήρια, χαφιεδισμός, αφαιρέσεις ιθαγένειας, στην Ελλάδα εκβιασμοί, τρομοκρατία, διώξεις στους γονείς των αντιφασιστών φοιτητών... για την αντιχουντική δράση των παιδιών τους στην Ιταλία.

Όπως δεν υπήρξε μια συγνώμη, ένα μνημόσυνο για τον ήρωα Κώστα Γεωργάκη [Βλέπε, σε: Κώστα Γεωργάκη... Είσαι η φωτεινή περίληψη του δράματος μας].

Σήμερα κανένας δεν θυμήθηκε τη δράση του ελληνικού νεοφασισμού μαζί με τους Ιταλούς νεοφασίστες κι όλοι επικαλούνται επιλεκτικά τη λήθη...

Στη μνήμη του Ευάγγελου Τυπάλδου, ενός Ανθρώπου άξιου παιδιού της Πατρίδας που δεν υπέκυψε στο φασισμό: Να τεθούν οι σημαίες μεσίστιες... πένθιμο στολισμό... τοιούτος ιερωμένος στο θρόνο Ιταλίας"
«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η
απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η
παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα
ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Χέρμπερτ Μαρκούζε (1898 – 1979)

 




 
 
 
 
Γιάννης Διακογιάννης, "ΤΑ ΝΕΑ", 7 Ιούνη 2003, Bιβλίο - ντοκουμέντο για την κοινή δράση Iταλών και Eλλήνων φασιστών την περίοδο 1967-74 αλλά και μετά τη μεταπολίτευση: "Iταλικές διασυνδέσεις της χούντας"
 
(εξαντλημένα τα βιβλία και συνεπώς χωρίς εμπορική σκοπιμότητα)
 
Top