Η κακοκαιρία Ζηνοβία, που συνεχίζει την "επέλασή" της, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Θήβα, και ειδικά στις κοινότητες Πλαταιών, Βαγίων και Αμπελοχωρίου, όπου οι χιονοπτώσεις είναι σφοδρές. Μάλιστα στο Αμπελοχώρι χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου ασθενής να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Θήβας.

Αρκετά χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες. Αναλυτικά, διακοπή της ηλεκτροδότησης παρατηρείται στην περιοχή της Θίσβης και συγκεκριμένα στις κοινότητες Ξηρονομή, Δομβραίνα, Ελλοπία, Χώστια και το Αμπελοχώρι.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμος Θηβαίων σημειώνει πως «επειδή αναμένεται επιδείνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακαλούνται οι οδηγοί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και να κινούνται με τα οχήματά τους ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ έκτακτες περιπτώσεις και ΜΟΝΟ με αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος».

Μάχη να κρατηθεί ανοικτό το οδικό δίκτυο - Πού παρουσιάστηκαν προβλήματα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι αρμόδιες αρχές κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες και κατάφεραν να κρατήσουν ανοικτό το εθνικό δίκτυο από την Αθήνα μέχρι τη Λαμία, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα της Ζηνοβίας είχε μεγάλη ένταση και τοπικά χαρακτηριστικά.

Η εθνική οδός παρέμεινε ανοιχτή. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούσαν επί τρεις ώρες να απομακρύνουν το χιόνι που έπεφτε πυκνό και έριχναν διαρκώς αλάτι.

Σημειώνεται πως η χιονόπτωση είχε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και σχηματιζόταν παγετός σχεδόν αμέσως, αφού η θερμοκρασία έφτασε τους 3 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Μόνο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάστηκαν μεμονωμένα προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν. Τα βλέμματα όλων των αρμοδίων επικεντρώθηκαν στην περιοχή του Μαρτίνου και ιδιαίτερα στο τμήμα από τη Θήβα μέχρι τα διόδια της Τραγάνας από το 90ο μέχρι το 135ο χλμ. Εκεί χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις των μηχανημάτων, ωστόσο όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το κύμα της κακοκαιρίας περιορίστηκε από το 160ο έως το 180ο χλμ της εθνικής οδού, δηλαδή στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων έως τον Μώλο.

Από τις 5 το πρωί και μετά υπάρχει μία ύφεση των καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Φθιώτιδας και το εθνικό δίκτυο είναι ανοικτό και καθαρό.

Το πρωί της Δευτέρας, πάντως, αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης. 

Χιόνια έπεσαν και στα όρια της Φθιώτιδος με τη Μαγνησία, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην κίνηση στον εθνικό δρόμο έως το 255ο χλμ. Εξάλλου, όλη τη νύχτα κράτησαν και οι μάχες για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα ιδιαίτερα στο 51ο χιλιόμετρο και στην περιοχή του Μπράλου, όπου σημειώνονταν σχυρές χιονοπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο εντός του νομού Φθιώτιδας υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα και ήδη πριν τις 5 το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα ξεκίνησαν για να ανοίξουν τους δρόμους εκμεταλλευόμενα την ύφεση της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας της Στερεάς Ελλάδας «είναι θέμα λίγων ωρών η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αν συνεχίσει η ύφεση». Ωστόσο όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό μέχρι το βράδυ της σημερινής μέρας, καΘώς «όλα συγκλίνουν ότι θα υπάρχει και νέο κύμα της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Top