Είναι γεγονός ότι πλέον τα παιδιά γεννιούνται γνωρίζοντας πώς να χειριστούν ένα κινητό ή ένα τάμπλετ, καλύτερα κι από εμάς. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, το κακό παραγίνεται...




και τα πιτσιρίκια καταλήγουν να περνούν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη κάνοντας απολύτως τίποτα. Ναι μεν είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές η τηλεόραση ή ο υπολογιστής που τα κρατούν απασχολημένα για ώρα βολεύουν κι εμάς τους γονείς, όμως, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί από εδώ και πέρα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς πόσες ώρες μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάλογα με την ηλικία του. Έτσι:

*Τα παιδιά μέχρι δύο ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου μπροστά στις οθόνες.

*Τα παιδιά από 3 έως 5 ετών, δεν πρέπει να ξεπερνούν τη μία ώρα ώρα/ ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή και πάει λέγοντας.

*Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας δεν υπάρχει ακόμα κάποια σαφής οδηγία.

Αν ο μηδενικός χρόνος μπροστά στις οθόνες για τις ηλικίες μέχρι δύο ετών, σας φαίνεται παράλογος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα νήπια μέχρι 24 μηνών επωφελούνται από την έκθεσή τους σε αυτές. Ακόμα δεν έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες, επομένως η τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει εκπαιδευτικά για εκείνα.

Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται ότι ο χρόνος που περνούν μπροστά στην οθόνη μπορεί μεν να τα ωφελήσει, αφού το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αστείρευτη πηγή γνώσεων, όμως και πάλι υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος: η παχυσαρκία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση από 1 έως 3 ώρες την ημέρα, έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Για να αποφύγετε τον… πειρασμό, μην τα «αφήνετε» να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο, αφού το πιθανότερο είναι να τους προκαλέσουν υπερ-διέγερση. Αν θέλετε να πάρετε πιο αυστηρά μέτρα, καλό θα είναι, επίσης, να απομακρύνετε όλες τις οθόνες από το παιδικό δωμάτιο.

Μην ανησυχείτε για το αν θα καταφέρει το παιδί να εξοικειωθεί με τις οθόνες. Έχει όλο τον χρόνο μπροστά του να κάνει εξάσκηση όταν μεγαλώσει…

Πηγή: sci-tech- today
 
Top