Η Αφγανή με τα πράσινα μάτια που έγινε διάσημη παγκοσμίως όταν πόζαρε το 1984 στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic και συνελήφθη στο Πακιστάν την Τετάρτη καθώς είχε στην κατοχή της πλαστά έγγραφα, αναμένεται να αποφυλακιστεί μετά την καταβολή εγγύησης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών το Πακιστάν.

Η εκπληκτική φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα, όπου δέσποζαν τα μεγάλα πράσινα μάτια της τα οποία έρχονταν σε αντίθεση με την κόκκινη μαντίλα της, είχε τραβηχθεί σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον Αμερικανό φωτογράφο Στιβ Μακάρι.

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι μεταξύ των γνωστότερων στην ιστορία του περιοδικού Τύπου των ΗΠΑ και είχε αναδείξει την έφηβη τότε κοπέλα σε σύμβολο του λαού του Αφγανιστάν, που εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό την σοβιετική κατοχή.

Τρεις και πλέον δεκαετίες μετά, η Γκούλα συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές «για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας», έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από την Ομοσπονδιακή Αρχή Ερευνών του Πακιστάν (FIA) στην Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετάσω την υπόθεση καθώς πρόκειται για μία γυναίκα και εμείς πρέπει να την κρίνουμε από μια ανθρωπιστική οπτική γωνία» δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο υπουργός Σάουντρι Νίσαρ Αλί Χαν.

«Όμως ακόμα κι αν αποσύρουμε τις κατηγορίες σε βάρος της, την απελάσουμε ή της χορηγήσουμε μια προσωρινή βίζα για να φύγει από το Πακιστάν, θα πρέπει να ασκήσουμε διώξεις εναντίον των αξιωματούχων που της έδωσαν την πλαστή ταυτότητα, αυτοί είναι οι πραγματικοί ένοχοι και δεν θέλω να τη γλυτώσουν σε καμία περίπτωση» συνέχισε ο υπουργός.

«Ωστόσο, καταρχάς, η FIA πρέπει να καθορίσει την εγγύηση όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να μπορέσει να αποφυλακιστεί».

Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, η Σαρμπάτ Γκουλά είχε καταθέσει αίτημα έκδοσης πακιστανικής ταυτότητας στην Πεσάβαρ τον Απρίλιο του 2014, με το όνομα Σαρμπάτ Μπίμπι.

Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πακιστανικές ταυτότητες, μολονότι το σύστημα έκδοσής τους είναι μηχανογραφημένο.

Στο Πακιστάν ζουν σήμερα 1,4 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες.

 
Top