Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, οι ανώτατες θέσεις στην ΕΕ δίνονται κατά κανόνα σε πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος Σοσιαλδημοκράτης με τα "προσόντα" του Φάιμαν, ο οποίος έχει αποσυρθεί πρόσφατα από την θέση του έχοντας ηγηθεί επί σχεδόν 8 χρόνια της αυστριακής κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα έχει και εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Είναι γνωστό πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνηθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει την 1η Ιανουαρίου 2017 να παραδώσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και ο ίδιος δεν φαίνεται πρόθυμος γι' αυτό.
Η ίδια συμφωνία προβλέπει την ανάληψη της θέσης αυτής από έναν Συντηρητικό, με αντάλλαγμα να δοθεί στους Σοσιαλδημοκράτες κάποιο από τα άλλα δύο υψηλά αξιώματα.
Απο τη στιγμή όμως που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται αμετακίνητος από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε απομένει η θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Εντός της εβδομάδας, ο Βέρνερ Φάιμαν πραγματοποίησε συναντήσεις για το θέμα αυτό στο Βερολίνο με σημαντικότερη εκείνη που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας η γνώμη θεωρείται καθοριστική στο θέμα της μελλοντικής κάλυψης των ηγετικών θέσεων στην ΕΕ.
Ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από όλα τα αξιώματά του στις 9 Μαΐου, ύστερα απο σχεδόν οκτώ χρόνια ως επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.
Εναντίον του είχε ασκηθεί κριτική, τόσο για στροφή "180 μοιρών" στο προσφυγικό με την υιοθέτηση της ρητορικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, όσο και για την ενδοτικότητα που επέδειξε απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα.
Όλοι οι επικριτές του έκαναν λόγο για απομάκρυνση του κόμματός του από τις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, που είχε ως αποτέλεσμα το "εκλογικό φιάσκο" στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών να καταλαμβάνει μόλις την τέταρτη θέση με ποσοστό 11,3%.
Πάντως, σε σχέση με την Ελλάδα, θα πρέπει να επισημανθεί η ιδιαίτερα φιλελληνική στάση του Φάιμαν κατά τη διάρκεια τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ