Ισχυρός σεισμός, 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί, βόρεια της Ρώμης, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι.

Ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο αρνήθηκε σε συνέντευξη Τύπου να δώσει έναν επίσημο απολογισμό, λέγοντας ότι είναι ακόμη νωρίς, αλλά η εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανακοίνωσε αρχικά πως οι νεκροί είναι 37, για να διορθώσει στο τέλος της συνέντευξης πως ανέρχονται σε 38.

Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτίρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, καθώς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ενδεχομένως βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια αρκετοί άνθρωποι, άγνωστος αριθμός, μεταξύ τους και μικρά παιδιά.

Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού πολλών τραυματιών βρίσκονται σε εξέλιξη σε τουλάχιστον πέντε χωριά της κεντρικής Ιταλίας.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως οι αγνοούμενοι είναι γύρω στους εκατό, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν ενώ κοιμούνταν στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter. Αργότερα, αναμένεται να επισκεφθεί τη σεισμόπληκτη περιοχή ο Ιταλός υπουργός υποδομών Γκρατζιάνο Ντελρίο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο απολογισμός των θυμάτων που παραμένει προσωρινός και ανεπίσημος, αφορά τρία χωριά, τα Αματρίτσε, Αρκουάτα και Πεσκάρα Ντελ Τρόντο, τα πλέον πληγέντα από τον σεισμό, τα οποία βρίσκονται σε ορεινή περιοχή, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης.


Εκτός από τα κτίρια ζημιές έχουν υποστεί και πολλές οδικές υποδομές, ή όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ansa και τα συνεργεία διάσωσης που σπεύδουν στην περιοχή, σε πολλά σημεία --όπως πριν την είσοδο της Πεσκάρα ντελ Τρόντο-- πρέπει να αφήσουν τα οχήματά τους και να συνεχίζουν πεζή τη διαδρομή προς την πόλη, καθώς τα χαλάσματα εμποδίζουν την πρόσβαση.


Η σεισμική δόνηση, η οποία διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε αισθητή σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης και στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03:36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο και τα άλλα μέσα ενημέρωσης.


Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Στην περιφέρεια Ούμπρια και την πρωτεύουσά της Περούτζια, δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή σοβαρές υλικές ζημιές.


Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στο δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.

«Ψάχνουμε ένα σημείο στο οποίο να μεταφέρουμε τους νεκρούς», δήλωσε ο δήμαρχος. Ένα μεγάλο μέρος του νοσοκομείου του χωριού έχει καταρρεύσει και οι κύριοι δρόμοι που οδηγούν στην κατοικημένη περιοχή παραμένουν κλειστοί.


Υψηλή σεισμικότητα

Στην κοινότητα Ακούμολι, όπου από τον σεισμό δημιουργήθηκε καθίζηση 15 εκατοστών στην κύρια οδική αρτηρία, ο δήμαρχος καταγγέλλει πως τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν μόλις στις 07.40 (08.40, ώρα Ελλάδος), σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την καταστροφική δόνηση. Ζημιές έχουν καταγραφεί και στη δεύτερη οδική αρτηρία προς την ίδια κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως "το σύστημα προστασίας είναι πλήρως αποτελεσματικό, υπάρχουν μεν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ορισμένες κοινότητες, και γι' αυτό έχει τεθεί εν ισχύι το σχέδιο στρατιωτικής ετοιμότητας. Οι ιατρικές φροντίδες είναι εγγυημένες". Το 6ο Σύνταγμα Μηχανικού της Ρώμης έχει κινητοποιηθεί, κι εφοδιασμένο με ειδικά μηχανήματα ανεχώρησε για τις πληγείσες ζώνες, ενώ κι άλλες ειδικές μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί ήδη και βρίσκονται στη διάθεση των πολιτικών αρχών.


Η δόνηση σημειώθηκε σε μία ζώνη "υψηλής σεισμικότητας", τονίζει στη Messaggero ο σεισμολόγος του Εθνικού Κέντρου (INGV) Αλεσάντρο Αμάτο. Ο τελευταίος σεισμός 5,9 Ρίχτερ είχε πλήξει το 1979 τη Νόρτσα, ενώ ιστορικά έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί και σε άλλους αιώνες.

"Όλη η Ιταλία βρίσκεται σε σεισμική επικινδυνότητα, δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλείς ζώνες και για τούτο οι κατασκευές πρέπει να είναι γερές", δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο επίσης σεισμολόγος Βάλτερ Μαρτσόκι. "Έχουμε πολλά ιστορικά κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε στιγμές που δεν γνωρίζαμε το παραμικρό για αντισεισμικούς κανονισμούς, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει να προσαρμοσθούμε".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
 
Top