Την σύμπτυξη των τεσσάρων διαφορετικών προτάσεων που προκρίνονται για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια...


 των επόμενων παρεμβάσεων η 12μελής Επιτροπή Σοφών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επιτροπή δέχεται πιέσεις να καταθέσει ενιαίο πόρισμα που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους θεσμούς, αν και μέχρι στιγμής στο εσωτερικό της επιτροπής εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση άτυπης υποεπιτροπής, με τη συμμετοχή διοικητικών υπαλλήλων από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να καταγράψουν σε ποια ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες ασφάλισης και για τους ασφαλισμένους πριν το 1993.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικό ρόλο στο νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα διαδραματίσει η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για εφαρμογή ενιαίων κανόνων στην κοινωνική ασφάλιση όχι μόνο για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους, με την εισαγωγή στοιχείων μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας εισφορών και συντάξεων.
Η εξίσωση αυτή, των όρων συνταξιοδότησης αλλά και των καταβαλλόμενων παροχών εκτιμάται από τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων, με το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει από το 70% που είναι σήμερα, στο 50% με 55%.
Ειδικά στον τομέα της αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, προκειμένου να γίνουν πιο αναλογικές οι καταβληθείσες εισφορές με τις καταβαλλόμενες παροχές, η επιτροπή εξετάζει όλες τις προτάσεις, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια.
Τη χθεσινή συνεδρίαση μονοπώλησε το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ αλλά και πως κατέληξαν εκεί οι δικαστές, αλλά και η εφαρμογή της που οδηγεί σε αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από 2 δισ. ευρώ έως και 4 δισ. ευρώ.
Η 12μελής επιτροπή των ειδικών, αναμένεται να ξανασυνεδριάσει τουλάχιστον άλλες δύο φορές, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επιδιώξει την κατάθεση του πορίσματος το συντομότερο δυνατόν, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος της όποιας τελικής πρότασης.
Συγκεκριμένα, οι επόμενες συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.
Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω της παράστασης διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συνάντησε τον κ. Κατρούγκαλο και σύμφωνα με την ανακοίνωση των στελεχών του η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πλήρη εξομοίωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με την φορολόγια και κλιμακούμενη μείωση συντάξεων.

 
Top