Στην απήχηση της «Χρυσής Αυγής» στην ελληνική κοινωνία αναφέρεται σχόλιο του Γενς Μπάστιαν στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, με τίτλο «Το φάντασμα της Βαϊμάρης στην Αθήνα».

«Σε μια πρώτη ματιά η εκλογική επιτυχία της «Χρυσής Αυγής» μπορεί να εξηγηθεί ως το...
αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ξενοφοβικής ρητορικής και των εμπειριών πολλών μελών της κοινωνίας από την κρίση», αναφέρει ο Γενς Μπάστιαν, οικονομολόγος και μέλος της Task Force για την Ελλάδα της Κομισιόν.
Ωστόσο, ο γερμανός οικονομολόγος διακρίνει και βαθύτερα αίτια για την απήχηση της ΧΑ στην ελληνική κοινωνία. «Οι ιδέες και κινητήριες δυνάμεις που προάγουν τις ακροδεξιές τοποθετήσεις στην Ελλάδα, θα υπήρχαν ακόμη και χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου κόμματος. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η διαφθορά εκδηλώθηκαν πολύ πριν τη ΧΑ», επισημαίνει ο Γενς Μπάστιαν.

«Η ΧΑ κατάφερε να απευθυνθεί στο κέντρο της κοινωνίας»

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί αναφορικά με τα εκλογικά κίνητρα των πολιτών, αναφέρει ο γερμανός οικονομολόγος που ζει εδώ και 16 χρόνια στην Ελλάδα. «Ένα σύστημα πατρωνίας που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες κατέρρευσε.

Τα κυβερνητικά κόμματα (κόμματα εξουσίας) δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα πελατειακά δίκτυα, για παράδειγμα: προσλήψεις στο δημόσιο ως αντάλλαγμα για την παροχή ψήφου. Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη κατά την κατάρρευση του μεσαίου χώρου στο κομματικό φάσμα της Ελλάδας. Στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ κατάφερναν να συγκεντρώνουν έως και το 80% των ψήφων. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση 30%», εξηγεί ο Γενς Μπάστιαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΧΑ κατάφερε να απευθυνθεί στο κέντρο της κοινωνίας, με θέματα όπως τη μετανάστευση, το νόμο και την τάξη και "υπογραμμίζοντας μια ξένη κυριαρχία στην Ελλάδα", η οποία εκδηλώνεται με την παρουσία της Τρόικας και τους διεθνείς δανειστές.

«Το εκλογικό δυναμικό του κόμματος επικεντρώνεται σε νέους ανθρώπους, άνεργους, συνταξιούχους, υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα εκλογικά τους κίνητρα χαρακτηρίζονται από την απώλεια εμπιστοσύνης έναντι του κοινοβουλίου, των συνδικάτων και της ΕΕ. Το κόμμα καταφέρνει όλο και περισσότερο να εξαντλεί αυτό το απόθεμα. Προτεραιότητα δίνεται τώρα στην προσπάθεια να μετατραπούν οι ψηφοφόροι οργής και διαμαρτυρίας σε τακτικούς ψηφοφόρους», διευκρινίζει ο Γενς Μπάστιαν.

«Nα αποτραπεί η διολίσθηση της Ελλάδας σε έναν σιωπηλό εμφύλιο»

Ο οικονομολόγος αναφέρεται στην τακτική που ακολούθησε η ΧΑ, καλύπτοντας τα δομικά κενά της χώρας: ασφάλεια και τάξη στους δρόμους και συσσίτια. Επίσης τον στόχο της ανάδειξης της ΧΑ σε «μάρτυρα του αγώνα κατά του διεφθαρμένου κατεστημένου». Στην κατεύθυνση αυτή, «η βία και ο εκφοβισμός θεωρούνται θεμιτά μέσα της δημόσιας αντιπαράθεσης», επισημαίνεται.

Στη συνέχεια το σχόλιο περιγράφει τις ποινικές διώξεις σε βάρος ηγετικών στελεχών της ΧΑ, οι οποίες ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στην κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που αποτέλεσε το θεμέλιο της δίωξης.

Ο Μπάστιαν θεωρεί δεδομένη την ανάγκη της λήψης αυτών των μέτρων από την πολιτική οπτική γωνία, αμφισβητεί, ωστόσο, την αποτελεσματικότητά τους εξαιτίας των νομικών αμφισβητήσεων που διατυπώνονται.

Ο γερμανός οικονομολόγος δίνει έμφαση στην ανάγκη ανάληψης προσπαθειών για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τον ακροδεξιό χώρο. Ο Μπάστιαν παραπέμπει στο γερμανικό παράδειγμα της οργάνωσης EXIT, η οποία βοηθά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων να εγκαταλείψουν τον εν λόγω χώρο.

Αυτού του είδους τις συνεργασίες θεωρεί απαραίτητες ο Γενς Μπάστιαν προκειμένου να καταπολεμηθούν στη ρίζα τους νεοναζιστικές εξελίξεις και να αποτραπεί η διολίσθηση της Ελλάδας σε έναν σιωπηλό εμφύλιο.

Πηγή: Deutsche Welle
Από:  ethnos.gr
 
Top