Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συνομίλησε τηλεφωνικά την Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά από το 2022 και την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία διήρκεσε "πάνω από δύο ώρες", κάλυψε τα πιο καυτά θέματα της διεθνούς σκηνής, το Ιράν και την Ουκρανία. Αυτό αποκάλυψε πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά τη συνομιλία, την οποία επιβεβαίωσε πρώτο το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε "την αποφασιστικότητά του να αναζητήσει μια διπλωματική λύση που θα επιτρέψει μια διαρκή και φιλόδοξη λύση στο πυρηνικό ζήτημα, το ζήτημα των πυραύλων του Ιράν και τον ρόλο του στην περιοχή".
Ο Γάλλος πρόεδρος "υπενθύμισε" επίσης στον Πούτιν "τις ευθύνες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, άρα της Γαλλίας και της Ρωσίας, για το πυρηνικό ζήτημα" και επέμεινε στην επείγουσα ανάγκη συμμόρφωσης του Ιράν με τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την πλήρη συνεργασία με τον ΔΟΑΕ.
Οι δύο ηγέτες "αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να συνομιλήσουν μεταξύ τους στο εγγύς μέλλον για να κάνουν από κοινού απολογισμό για το θέμα αυτό".
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε την "ακλόνητη υποστήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας" και απηύθυνε έκκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει "εκεχειρία το συντομότερο δυνατό" και να "ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για μια σταθερή και μόνιμη λύση στη σύγκρουση".
Οι δύο πρόεδροι "θα συνεχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους και σε αυτό το σημείο", πρόσθεσε η πηγή.
Στο τέλος των συνομιλιών, ο Μακρόν τηλεφώνησε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δύο "θα παραμείνουν σε επαφή ενόψει των επερχόμενων προθεσμιών", πρόσθεσε η πηγή του Ελιζέ.
Πούτιν: "Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι συνέπεια της πολιτικής της Δύσης"
Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για μια "ουσιαστική" συνομιλία που επικεντρώθηκε στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδίως στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σχετικά με το Ιράν, αναφέρει η ρωσική προεδρία, ο Πούτιν και ο Μακρόν δήλωσαν ότι η λύση πρέπει να βρεθεί "αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα" και "συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές με στόχο έναν πιθανό συντονισμό των θέσεων".
Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι "η σύγκρουση είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής των δυτικών κρατών, τα οποία για πολλά χρόνια αγνόησαν τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας, δημιούργησαν ένα αντιρωσικό προγεφύρωμα στην Ουκρανία, έκαναν το χατίρι των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων κατοίκων και τώρα ηγούνται μιας γραμμής για τη συνέχιση των εχθροπραξιών, τροφοδοτώντας το καθεστώς του Κιέβου με διάφορα σύγχρονα όπλα".
Ο Πούτιν συνέχισε τονίζοντας ότι "πρέπει να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση που θα περιλαμβάνει την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής κρίσης και την αναγνώριση των νέων εδαφικών πραγματικοτήτων".
Στο παρελθόν ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
 
Top