Παρασημοφορημένοι Ισραηλινοί στρατιωτικοί προειδοποιούν για την καταστροφή που περιμένει την χώρα τους εάν συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει.

Κάποτε με καμένο πρόσωπο, εν ώρα μάχης, συνέχιζε να διοικεί τα στρατεύματα ακλόνητος. Πολλά χρόνια μετά, προέβλεψε την 7η Οκτωβρίου. Σήμερα, μάλλον έχει βαρύνουσα σημασία όταν παραδέχεται ότι έχασε ήδη τον πόλεμο ο στρατός που κάποτε o ίδιος διοικούσε… ο Ισραηλινός!

Ενώ οι ισραηλινές προθέσεις για εισβολή στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, έχουν γίνει γνωστές ήδη από τον Ιανουάριο, λιγότερο γνωστές είναι οι παρεμβάσεις Ισραηλινών στρατηγών που παραδέχονται, ότι η χώρα τους έχασε τον πόλεμο.

Τη στιγμή που οι Ισραηλινοί ζεσταίνουν τις μηχανές τους για τη Ράφα, ο άνθρωπος που γνωρίζει τους Ισραηλινούς στρατιώτες σαν την παλάμη του κάνει έκκληση να σταματήσουν τώρα τον πόλεμο οι ιθύνοντες συμπατριώτες του καθώς έχει ήδη… χαθεί!

Για τον στρατηγό ε.α. Ιτζακ Μπρικ έναν σκληροτράχηλο βετεράνο του Γιομ Κιπούρ και Συνήγορο του Στρατιώτη στο υπουργείο Άμυνας για 10 χρόνια, η πλήρης καταστροφή της Χαμάς στη Ράφα είναι «το μεγαλύτερο ψέμα στην ιστορία των πολέμων του Ισραήλ που μας λένε οι πολιτικές και στρατιωτικές τάξεις».

«Η εισβολή στη Ράφα ενέχει υψηλό κίνδυνο, μεγαλύτερο από τη Γάζα… Είναι αδύνατο να διεξαχθεί ένας πόλεμος όπως αυτός»

Σημειώνεται ότι στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, υπηρετώντας ως ταγματάρχης, το άρμα του χτυπήθηκε και τραυματίστηκε και κάηκε σοβαρά στο πρόσωπο. Παρόλα αυτά, αρνήθηκε να εγκαταλείψει συνεχίζοντας να διοικεί αριστοτεχνικά και με εξαιρετικά αποτελεσματικά τη μονάδα του.

Με παρεμβάσεις του στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv ο Ιτζάκ Μπρικ, εξηγεί πως το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τα στρατιωτικά επιτεύγματα μέχρι στιγμής στη Λωρίδα της Γάζας, διότι δεν θα υπάρχουν καλύτερα από αυτά. Προειδοποιεί ότι θα συμβεί το αντίθετο εάν ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις μάχες στη Γάζα.

«Δυστυχώς, η πλειοψηφία του κοινού πέφτει στη παγίδα και πιστεύει αυτό το απεχθές ψέμα που διαδίδουν παντού για να κερδίσουν χρόνο για την πολιτική και στρατιωτική τους επιβίωση και να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα» αναφέρει με έμφαση.

Ο Μπρικ μάλιστα τον Αύγουστο του 2023 είχε πει προφητικά «δεν προετοιμαστήκαμε για τον δύσκολο πόλεμο που θα είναι εδώ σε λίγους μήνες ή χρόνια», τονίζοντας ότι «Η ικανότητά μας έχει υποστεί ζημιά εδώ και χρόνια. Ο Στρατός δεν είναι έτοιμος για πόλεμο και αυτό εκφράζεται σε βασικά πράγματα».

Καμίας στρατηγικής αξίας η Ράφα
Για την αναγκαιότητα μάλιστα της επίθεσης στη Ράφα ρωτήθηκε και ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Στρατού ε.α. υποστράτηγος Ισραέλ Ζιβ, ο οποίος υποστήριξε μάλιστα ότι για την επίθεση δεν πεπεισμένοι ούτε καν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί.

«Εάν η Ράφα είναι τόσο σημαντική, γιατί δεν εισβάλαμε ήδη. Το κύριο στρατιωτικό πρόβλημα ήταν στη Γάζα, μετά από αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, προχωρήσαμε προσεκτικά και με περίσσεια δύναμη, αλλά δεν καταφέρουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο».

Στο ίδιο συντείνει και ο Ιτζάκ Μπρικ: «Αν είχαν στρατηγικό όραμα, θα είχαμε καταλάβει τη Ράφα στην αρχή του πολέμου και θα είχαμε πάρει τον έλεγχο των σηράγγων που διασχίζουν το Σινά στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παρέχει στη Χαμάς τα μέσα πολέμου».

Ο Ζιβ, μάλιστα, έχει υποστηρίξει ότι η Χαμάς προετοιμάζει μια ενέδρα για να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές δυνάμεις κατά την είσοδό τους στη Ράφα. Η Χαμάς εργάζεται σε μια «στρατηγική ενέδρα» για όταν τα ισραηλινά στρατεύματα αποφασίσουν να εισέλθουν στη Ράφα, είπε ο Ζιβ, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «καταστροφή για το Ισραήλ».

«Η εισβολή στη Ράφα ενέχει υψηλό κίνδυνο, μεγαλύτερο από τη Γάζα, δεδομένου του γεγονότος ότι η Ράφα είναι ένα πολύ πυκνοκατοικημένο μέρος και δύσκολο να πολεμήσεις, καθώς και την ευαισθησία των ΗΠΑ και της Αιγύπτου απέναντί του», ο στρατηγός, σύμφωνα με το Al-Mayadeen.

«Είναι αδύνατο να διεξαχθεί ένας πόλεμος όπως αυτός» λέει ο Ζιν. Ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί να γνωρίζει, αλλά όπως τονίζει «πόλεμος έχει χαθεί» διότι «δεν έχει στόχους, καμία κατεύθυνση. Εάν συμφωνείτε με τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης τότε τα προβλήματα θα συνεχιστούν» προειδοποίησε.

O Γιτζάκ Ζιβ το 2018, μετά την αποστράτευσή του (photo credit: MARC ISRAEL SELLEM).

«Το Ισραήλ πρέπει να κηρύξει το τέλος του πολέμου, έχουμε απομακρύνει τις δυνάμεις από τη Γάζα ούτως ή άλλως, και δεν υπάρχει τρόπος να καταστρέψουμε τη Χαμάς μια για πάντα, και η είσοδος στη Ράφα δεν θα βοηθήσει, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει» πρόσθεσε ο Μπρίκ.
Ο στρατηγός «προφήτης»

Ο Μπρίκ, ο οποίος υπήρξε και δοικητής στο Στραιτωικό Κολέγιο του Ισραήλ και βετεράνος τεσσάρων πολέμων έχει υποστηρίξει ότι των τεσσάρων πολέμων του Ισραήλ έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, ότι ο Ισραηλινός Στρατός ήταν απροετοίμαστος για πόλεμο.

Είχε προβλέψει ότι ο επόμενος πόλεμος θα ήταν στο εσωτερικό μέτωπο και ότι οι πολίτες θα πρέπει να υπερασπιστούν το σπίτι τους. Ο στρατός δεν θα είναι εκεί». Πρόκειται για εξαιρετικά εύστοχες παρατηρήσεις δεδομένων αυτών που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Ο Μπρικ άρχισε να αναπτύσσει την κριτική του προσέγγιση απέναντι στο IDF ως Συνηγόρου του Στρατιώτη, μια θέση που κατείχε από το 2008-2018. «Άλλαξα την έννοια της λειτουργίας του Επιτρόπου», έχει πει σε συνέντευξη.

«Ο Σιδερένιος Θόλος δεν θα δώσει απάντηση στον επόμενο περιφερειακό πόλεμο» έχει πει, διότι μπορεί να είναι «εξαιρετικός κατά των πυραύλων της Χαμάς» αλλά θα είναι ανεπαρκής εναντίον μεγάλων βαλλιστικών πυραύλων που θα πετάξουν πάνω από την ατμόσφαιρα και θα φτάνουν σε αποστάσεις 200-300 χιλιομέτρων.

Επίσης, ενώ ο στρατός έδωσε την αίσθηση στον κόσμο ότι θα τους προστάτευε, ωστόσο στον βορρά, η Χεζμπολάχ έχει καταδρομείς που είναι δέκα φορές καλύτεροι επαγγελματίες και εκείνους που διείσδυσαν στους οικισμούς, υποστήριξε.

Ο Ζιβ είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ δίχως την υποστήριξη των συμμάχων και ειδικά των Αμερικανών ίσως να αντέξει λίγους μήνες. «Χωρίς την υποστήριξη από τους συμμάχους μας, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να νικήσουμε τη Χεζμπολάχ στον Βορρά και στρατιωτικά θα χτυπηθούμε, νομίζω ότι ήδη έχουμε έχουμε τραυματιστεί σοβαρά, και το Ισραήλ πρέπει να πάρει μια απόφαση».

Η Χαμάς έχει χιλιάδες μαχητες, οι δικοί μας μειώνονται

Ο Ζιβ, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο 103FM, υποστήριξε ότι μπορεί οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς να έχουν καταστραφεί, αλλά εξακολουθούν να διαθέτει χιλιάδες μαχητές.

Σε ερώτηση στο ραδιόφωνο 103FM ην ερώτηση εάν ήταν σωστό να αποσυρθούν τα περισσότερα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού από τη Γάζα, ο Ζιβ απάντησε: «Εάν δεν υπάρχει πολιτική, τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει το IDF; Είμαστε πάνω από πέντε μήνες σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς κανένα προβλέψιμο πολιτικό στόχο. Ας πούμε ότι φτάσαμε ως εκεί. Αυτό που συνέβη σε εμάς δεν είναι μόνο η κατάσταση της Χαμάς Η έλλειψη λήψης αποφάσεων από την πλευρά μας είναι το πιο σοβαρό».


Ο Ισραέλ Ζιβ, πριν αποστρατευτεί.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν βρει τον τρόπο να εξαλείψουν την πολιτική κυριαρχία της Χαμάς, έναν κανόνα που επίσης δεν επιτρέπει την εξάλειψη της στρατιωτικής κυριαρχίας της στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζει ο Μπρικ.

Στέκονται αβοήθητοι απέναντι στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στους βόρειους οικισμούς, επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατό χιλιάδων κατοίκων από τα σπίτια τους και την απώλεια των μέσων διαβίωσής τους. Διατηρούν έναν μικροσκοπικό στρατό που μειώθηκε ακόμη και τα τελευταία χρόνια της θητείας τους, και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να επιχειρήσει ταυτόχρονα σε πολλές αρένες.

Οι έφεδροι που μάχονται για πολλούς μήνες δεν έχουν αντικαταστάτες και είναι θέμα χρόνου να μην αντέξουν, αφού πρέπει να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να κρατήσουν τις δουλειές τους, αναφέρει ο Μπροικ.

Το Ιράν δεν θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ
Αναφερθείς στη σύγκρουση με το Ιράν ο Μπρίκ τα βάζει και πάλι με την κυβέρνησή του.
«Με όλα αυτά, πρόσφατα αποφάσισαν να προκαλέσουν το Ιράν και να μπουν ευθέως στην εξίσωση του χάους και της σύγχυσης που οδηγούν με ψηλά το χέρι», λέει ο Μπρικ. «Πυροβολούν προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν χτυπούν κανέναν στόχο και περιπλέκουν τη χώρα μέχρι να μην έχει διέξοδο από το χάος που δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν, όλα για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους».

Εξάλλου για τον ίδιο, «οι Ιρανοί κινούνται προς το ιρανικό πυρηνικό όχι για να καταστρέψουν το Ισραήλ, αλλά για την ισορροπία του τρόμου» έχει επισημάνει ο Μπρικ στο ραδιόφωνο 104,5fm. Μήπως είναι οι δύο παρασημοφορημένοι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατηγοί και εκείνοι αντισημίτες;
 
Top