Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για το ενδεχόμενο επιβολής ολικού lockdown και στην Αττική, μετά τη Θεσσαλονίκη, παρά τις έως διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα... 

Η γενικότερη αίσθηση που εκπέμπεται από τις τοποθετήσεις των ειδικών είναι ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα στο λεκανοπέδιο αποτελούν το τελευταίο «παράθυρο» αποφυγής του ολικού λουκέτου.

Το πλαίσιο που εφαρμόζεται από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα είναι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την Αθήνα, καθώς υπάρχει φόβος για πολλά «κρυφά κρούσματα» λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης εάν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιου Τσακρή, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής το lockdown είναι πλέον πιθανό και για την Αττική.

«Τώρα ξεκινάει το πραγματικό, δεύτερο, επιδημικό κύμα» υπογράμμισε και εξήγησε ότι «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα, αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα Υγείας». Συμπλήρωσε, δε, πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική. Αναφορικά με τις εξάρσεις των ιών, ο κ. Τσακρής αποσαφήνισε ότι «οι εποχικοί κορωνοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο – Απρίλιο», ενώ «το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα». «Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα» δήλωσε, τονίζοντας πως την κατάσταση δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά τα νέα, περιοριστικά μέτρα, ξεκαθάρισε ότι σε μια εβδομάδα θα υπάρχει η πρώτη εικόνα της απόδοσή τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτά θα επανεκτιμηθούν την επόμενη εβδομάδα, κυρίως για την εστίαση, όπως είπε.
 
Top