Εν μέσω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου της Πόλης του Μεξικού, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους σκελετούς μαμούθ. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 100 σκελετοί μαμούθ έχουν εντοπιστεί σε σχεδόν 200 σημεία ανασκαφής, μαζί με άλλα θηλαστικά της Εποχής των Παγετώνων, στην περιοχή όπου προορίζεται για τον νέο εμπορικό αερολιμένα της πρωτεύουσας της χώρας.

Σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά Μέσα, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «νεκροταφεία μαμούθ» που έχει εντοπιστεί ποτέ. Ο επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών, Ruben Manzanilla, εξήγησε ότι πριν από περίπου 24.000 χρόνια, τα κοπάδια των μαμούθ έφτασαν σε αυτό το σημείο, το οποίο τα δελέασε καθώς υπήρχαν εκτεταμένα λιβάδια και λίμνες.

«Αυτό το μέρος ήταν σαν παράδεισος», δήλωσε, σημειώνοντας ότι, καθώς οι τελευταίοι παγετώνες έλιωναν, ένα ευρύ φάσμα θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων ειδών καμήλας, αλόγων και βουβαλιών, ζούσαν κατά μήκος μίας ακτογραμμής με λάσπη.


Σύμφωνα με τον «Manzanilla», τα ζώα εισχώρησαν πολύ βαθιά και εγκλωβίστηκαν στη λάσπη. Ο ίδιος εικάζει ότι τα περισσότερα από τα μαμούθ πέθαναν με αυτόν τον τρόπο, αν και προσθέτει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως περίπου πριν από 10.000 χρόνια, οι πρώτοι άνθρωποι μπορεί να κυνηγούσαν τα ζώα βάρους 20 τόνων με βέλη και δόρατα, ή έσκαβαν τάφρους για να τα παγιδεύσουν. Η τεράστια ποσότητα από οστά και χαυλιόδοντες έχει εντυπωσιάσει τους επιστήμονες. «Περιμέναμε πως θα βρούμε μαμούθ, αλλά όχι τόσα πολλά», πρόσθεσε.



Μόλις ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, η τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, θα μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες αντίστοιχες στις ΗΠΑ και τη Σιβηρία ως προς τον αριθμό των απολιθωμάτων. Παράλληλα, σχεδιάζεται και ένα Μουσείο στον κεντρικό τερματικό σταθμό του νέου αεροδρομίου.

Οι «αλληλοσυνδεόμενες» λίμνες που κάποτε κάλυπταν την Κοιλάδα του Μεξικού αποστραγγίστηκαν σκόπιμα από Ισπανούς αποίκους. Τη Δευτέρα (14/09) στο κυρίως ξηρό τοπίο κυριαρχούν εργατικές γειτονιές και δρόμοι που ξεχύνονται από την Πόλη του Μεξικού.











πληροφορίες από naftemporiki.gr

 
Top