Ηχηρή ήταν την Τετάρτη η παρέμβαση των ΗΠΑ κατά της τουρκικής προκλητικότητας στον απόηχο της ελληνοϊταλικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ. Τόσο ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, όσο και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα και έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.
Μάθιου Πάλμερ: Η Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις στην Κύπρο
Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του φόρουμ, ο κ. Πάλμερ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Ανατολική Μεσόγειο και ότι θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν επιρροή στην περιοχή και να χτίζουν σοβαρές και σταθερές συμμαχίες.
Σημειώνεται ακόμα στην ίδια ανακοίνωση, πως ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης, πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέων αγωγών. Η αγορά θα καθορίσει το μέλλον της ενεργειακής σκακιέρας, είπε και εξήγησε πως μέχρι τώρα κυριαρχούσε η Ρωσία, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. «Θέλουμε να μην εξαρτώνται πια οι χώρες από τη Ρωσία και το φυσικό της αέριο, θέλουμε να ανοίξουμε εναλλακτικούς ενεργειακούς δρόμους» τόνισε ο κ. Πάλμερ.
Επισημαίνεται ακόμα, πως ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και κάλεσε Άγκυρα και Αθήνα να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Κάλεσε ακόμα την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.
Πάιατ: Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ όταν ερωτήθηκε για τις ΑΟΖ, στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται για πρώτη φορά διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου. "Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών" τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη, και απάντησε ότι «το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν μπορεί να αφαιρέσει τίποτα από την Ελλάδα», ενώ το χαρακτήρισε «μη βοηθητικό» και «προκλητικό».
Ερωτηθείς για την ιστορική συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ιταλική για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα «παράδειγμα που δείχνει πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα».
Ο Αμερικανός πρέσβης ερωτήθηκε επίσης για τις διαδηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Αμερική μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τόνισε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και ο κόσμος είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται. Υπογράμμισε την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά από τη δεκαετία του 1960 και τις τότε διαμαρτυρίες της αφροαμερικανικής κοινότητας για τα πολιτικά δικαιώματα. «Εκλέξαμε πριν από 12 χρόνια τον πρώτο Αφροαμερικανό Πρόεδρο, αυτό θα ήταν αδιανόητο το 1964», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «η αμερικανική δημοκρατία είναι ζωντανή και σε καλή κατάσταση και θα βγει δυνατότερη από αυτή την εμπειρία».
Όταν ρωτήθηκε για την αγορά ενέργειας, όπως σημειώνεται στην ίδια ενημέρωση, απάντησε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί, σε όλη την Ευρώπη, την ενέργεια ως όπλο».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Σεβαστείτε την ιστορία της
Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία καταγράφει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο. Μεταξύ των ποιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.
Η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών
Στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.
Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».
Κάλεσμα για την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».