Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή "10".

Τι είπε για το αν έχει κλείσει ο κύκλος στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων:

"Ο κύκλος δεν έχει κλείσει γιατί ακόμα δεν μπορούμε να δούμε με σαφήνεια το χρονικό σημείο εξόδου από την κρίση. Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και δεν ξέρουμε και τις οικονομικές παρενέργειες που θα έχει αυτή η πολύ μεγάλη διεθνής ύφεση. Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε ανοιχτή την πόρτα "Η μετάβαση η οποία θα γίνει αυτό το μήνα, καθώς τα στοιχεία μας θα αυξάνονται, είναι η εξατομίκευση, δηλαδή από τις αναστολές σε κλάδους επιχειρήσεων, θα πάμε σε κριτήρια που θ αφορούν συγκεκριμένα σε κάθε επιχείρηση, ξεκινώντας από την επιστρεπτέα προκαταβολή, ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα περάσει στον παραγωγικό ιστό"

Για το αν θα υπάρξει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις του 2019:

"Είναι σαφές ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες . Οι λογιστές χρειάζεται να ασχοληθούν κατά κύριο λόγο με τα προβλήματα που δημιουργεί ο covid και όλες τις καινούργιες πλατφόρμες. Το πότε θα την εξαγγείλουμε και το διάστημα ενδεχόμενης παράτασης είναι μια δεύτερη κουβέντα . Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε το μέλλον",

Για τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι για πολύ μεγάλο διάστημα το 2020:

"Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτό. Ήδη δώσαμε παράταση στο επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν. Θα πρέπει να δούμε και τι θα συμβεί στον τουρισμό το καλοκαίρι . Μπορούμε πάντα να ελπίζουμε και για ένα καλύτερο σενάριο. Είναι ένα θέμα που το έχουμε μπροστά μας και θα είναι πολύ σοβαρό από τον Μάιο και μετά"

Για τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις των πολιτών, τον Αύγουστο, στο τέλος των αναστολών:

"Με οικονομικούς όρους, είμαστε πολύ μακριά από τον Αύγουστο. Όταν θα περάσει η οξεία φάση της κρίσης και, έως τότε θα έχει περάσει, θα πρέπει να δούμε όλη την εικόνα των δημοσιοοικονομικών . Αύριο κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός με ένα μόνο άρθρο , αύξηση 5 δισεκατομμυρίων στο αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών . Είναι σαφές πως, όταν θα μπορούμε να διακρίνουμε τι θα συμβεί στα δημοσιονομικά με κάποια στοιχειώδη επάρκεια, θα φέρουμε μια πλήρη αναθεώρηση και θα εξετάσουμε και πολλές από τις πολιτικές ξανά, κι αυτό είναι αναγκαίο"

Για το πόσο αντέχει η οικονομία μας κυρίως αν δεν έρθουν σημαντικά Κεφάλαια από την Ευρώπη:

"Κι εμένα με απασχολεί παρά πολύ αυτό το ερώτημα. Μετράμε συνεχώς. Έχω όμως να σας πω ένα θετικό. Τα στοιχεία των εσόδων που είχαμε τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται με πατριωτισμό και προσπαθεί να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Από δημοσιονομικής πλευράς τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα απ ότι περιμέναμε αλλά μας ενδιαφέρει πάντα η έκταση και ο χρόνος της κρίσης. Δεν εξαντλούμε τα όπλα μας. Η δική μας προσπάθεια είναι να μπορέσει η οικονομία και η κοινωνία να σταθούν όρθια την επομένη της κρίσης"

Για τη τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του κ. Κύρτσου ότι "τα χρήματα που δίνει τώρα η Κυβέρνηση φθάνουν μέχρι τον Ιούνιο"

"Δεν εδράζεται στη δημοσιονομική πραγματικότητα μετρώντας πολύ προσεκτικά το τι έχουμε" . "Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες που έχουμε για να ξεπεράσουμε την οξεία φάση της κρίσης , κρατάμε διαθέσιμα για να μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση και διορθωτικές κινήσεις και έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να χρειαστούν και πρόσθετα χρήματα αν έχουμε πολύ μειωμένο τουρισμό το καλοκαίρι και μια επάνοδο του covid το φθινόπωρο".

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να επεκταθεί το μέτρο για καταβολή μέρους των αποδοχών τους, σε ειδικό λογαριασμό για τον κορωνοϊό, και σε γενικούς γραμματείς υπουργείων , σε κρατικούς αξιωματούχους, σε διοικητές ΔΕΚΟ κ.α :

"Οι συμβολισμοί έχουν σημασία στο πολιτικό επίπεδο και εκεί επικεντρώνονται. Δεν είναι η ώρα για αυτή την ευρύτερη συζήτηση. Η αντιπολίτευση εκλαμβάνει τους υπόλοιπους που περιγράφει ως πολιτικούς . Στην πραγματικότητα όμως είναι κατά κύριο λόγο δημόσιοι λειτουργοί"

 
Top