Μια απόφαση που προκαλεί συζητήσεις έλαβε ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας, καθώς δικαίωσε μια εταιρεία που σταμάτησε να πληρώνει τους εργαζομένους της για το διάλειμμά τους.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία ενέργειας Galp υποστήριξε ότι εφάρμοσε τον ισπανικό νόμο όταν άρχισε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, να αφαιρεί από τις ημέρες εργασίας τον χρόνο που περνούσαν οι εργαζόμενοι για διάλειμμα για καφέ, πρωινό ή τσιγάρο.

Η συνδικαλιστική οργάνωση που έφερε την υπόθεση στα δικαστήρια, σχεδιάζει να υποβάλλει έφεση.

Οι πρόσφατες αλλαγές στην ισπανική νομοθεσία προβλέπουν οι εταιρείες να καταγράφουν την είσοδο και την έξοδο των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας, με το σκεπτικό να αποτρέπεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων και να αυξήσει την ευελιξία στις συμφωνημένες ώρες εργασίας.

Επιπλέον, αυτό το μέτρο θεωρητικά θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των απλήρωτων υπερωριών: το 2019 σχεδόν 3 εκατομμύρια τέτοιες ώρες εργασίας δεν πληρώθηκαν ποτέ.

Όμως, αυτή η αλλαγή είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους περίπου 10 εκατομμύρια καπνιστές της χώρας, αφού οι εταιρείες- καταγράφοντας πότε μπαίνουν και βγαίνουν από τον χώρο εργασίας- μπορούν να υπολογίσουν πόση ώρα περνούν οι υπάλληλοι στο πόστο τους.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε την υπόθεση βασιζόμενο σε προηγούμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα για πληρωμένο διάλειμμα για κάπνισμα, καφέ ή πρωινό.

Πηγή

 
Top