Εικόνα αποδιοργάνωσης εμφανίζουν τα επίσημα πρακτικά του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, και τα οποία δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος».

Τα πρακτικά μέσα σε έξι σελίδες περιγράφουν όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, η οποία κράτησε μισή ώρα και αποκαλύπτουν την απουσία των περισσότερων εκ των μελών που έπρεπε να είναι παρόντα.

Σε αυτά επισημαίνεται δε πως δεν υπήρχε «σαφής εικόνα για τα ακριβή όρια της περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί δράση οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών». Αυτό τη στιγμή που η φωτιά έχει ήδη φθάσει στη θάλασσα, όπου είχαν τρέξει εκατοντάδες άνθρωποι για να σωθούν, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Τα πρακτικά του ΣΟΠΠ, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι από τα πρώτα επίσημα έγγραφα που επιχειρούν να αποτυπώσουν σε χαρτί τα κεφάλαια της πύρινης τραγωδίας στην Ανατολική Αττική.

Το χρονικό της συνεδρίασης

Το ΣΟΠΠ συγκλήθηκε εκτάκτως και συνεδρίασε στις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την ενημέρωση που προέκυψε, το πύρινο μέτωπο είχε ήδη διασχίσει μία ώρα νωρίτερα τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Τόπος συνεδρίασης τα γραφεία της άλλοτε Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη, ενώ της συνεδρίασης προήδρευσε η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, η οποία είναι εντεταλμένη για θέματα πολιτικής προστασίας, καθώς την ημέρα εκείνη απουσίαζε στο εξωτερικό ο τύποις πρόεδρος του ΣΟΠΠ, αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

Κλήσεις μελών του Συντονιστικού και απουσίες

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μέλη του ΣΟΠΠ κλήθηκαν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail) και μηνύματος στα κινητά (SMS).

Την απόφαση σύγκλησης έλαβε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, λόγω απουσίας του αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου στο εξωτερικό, με στόχο «την αντιμετώπιση πυρκαγιάς και του συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς η εξέλιξή της είναι πάρα πολύ γρήγορη».

«Παράλληλα, λόγω της έντασης του φαινομένου και των καταστρεπτικών αποτελεσμάτων του», η κ. Δούρου ζήτησε «να συγκληθεί αμέσως το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης».

«Δεδομένου ότι αίτημα έγινε δεκτό, της ζητήθηκε να παραστεί η ίδια στο ανώτερο αυτό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, και η περιφερειάρχης ζήτησε από την κ. Τσούπρα να την εκπροσωπήσει, καθώς την έχει εξουσιοδοτήσει να ασκεί τις αρμοδιότητες της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας».

Η Ιωάννα Τσούπρα έλαβε τον λόγο και ξεκίνησε την ενημέρωση: «Η μέρα ξεκίνησε με την πολύ μεγάλη φωτιά στην Κινέτα και εξελίσσεται με την καταστρεπτική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη – Βουτζά, η οποία επεκτείνεται προς την περιοχή Μάτι».

«Η Περιφέρεια ενημερώθηκε από εθελοντές στην περιοχή και από τον περιφερειακό σύμβουλο Σπύρο Πάντζα, κάτοικο της περιοχής, για την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

Σημείωσε, επίσης, «την απουσία της πλειοψηφίας των μελών του Συντονιστικού Οργάνου, παρά την έγγραφη πρόσκλησή τους, ωστόσο είναι κατανοητή η απουσία τους, όπως και των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι οποίοι επιχειρούσαν στα μέτωπα της φωτιάς».

Από τους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής εκπροσωπήθηκαν μόνον ο Δήμος Μαραθώνα με τη γενική του γραμματέα και ο Δήμος Διονύσου με τον δήμαρχό του.

«Να φύγουν οι κάτοικοι»

Στα πρακτικά περιλαμβάνεται περιστατικό που αρνείται ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς: «Παρουσία της Ιωάννας Τσούπρα και παρουσία στελεχών της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και στελεχών της Αστυνομίας, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Χαράλαμπος Χιώνης αναφέρθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του Νέου Βουτζά, ζητώντας από τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Κ. Ευάγγελο Μπουρνού να φύγουν οι κάτοικοι από τα εξελισσόμενα μέτωπα του δήμου. Η κ. Τσούπρα μετέφερε την κρισιμότητα της κατάστασης που της περιέγραψε ο διοικητής πριν ακριβώς την παρουσία της στο Συντονιστικό Όργανο και ενημέρωσε σχετικά».

Η κ. Τσούπρα επικοινώνησε «ακριβώς πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση. Το ΚΕΠΠ ζήτησε τη συνδρομή με λεωφορεία για την άμεση μετακίνηση πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα για άλλη περιοχή του Δήμου Μαραθώνα».

Ενημέρωσε ότι η περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Η Πένη Μικελοπούλου, γενική γραμματέας του Δήμου Μαραθώνα, πήρε τον λόγο και ενημέρωσε «για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι».

«Επικοινώνησε με υπαλλήλους του δήμου για τη διαθεσιμότητα λεωφορείων και τη μετακίνηση πολιτών από τις εν λόγω περιοχές. Σημείωσε ότι, λόγω της απουσίας εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, υπάρχει έλλειψη τεκμηριωμένης εκτίμησης των περιοχών που απειλούνται από την εξελισσόμενη πυρκαγιά και τη μη ενημέρωσή της για την ασφαλή μετακίνηση πολιτών και το σημείο όπου πρέπει να οδηγηθούν».

«Το Συντονιστικό δεν έχει σαφή εικόνα»

Στη συνέχεια, η κ. Τσούπρα προχώρησε σε μια τραγική διαπίστωση. Όπως επεσήμανε «το Συντονιστικό δεν έχει σαφή εικόνα για τα ακριβή όρια της περιοχής όπου Θα χρειαστεί να υλοποιηθεί δράση οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ούτε έχει υπάρξει οποιαδήποτε οδηγία από την Πυροσβεστική, και λόγω απουσίας εκπροσώπου του ίδιου οργάνου δεν μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση».

«Μέχρι εκείνη τη στιγμή», λέει, «δεν υπάρχει ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αξιολόγηση της κατάστασης και του χαρακτηρισμού της καταστροφής και ότι ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση ταυ Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου».

Ενημέρωσε, επίσης, «για τηλεφωνική κλήση που δέχθηκε εκείνη την ώρα από πολίτες, για τον κίνδυνο που διατρέχουν σε παραλία της περιοχής Μάτι, στο κατάστημα ‘Άνεμος’».

Αίτημα για συνδρομή του Λιμενικού

Για τον λόγο αυτό το Συντονιστικό αποφάσισε να αιτηθεί της συνδρομής «του Λιμενικού Σώματος με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή του ΚΕΠΠ Φίλιππο Παντελάκο, προκειμένου να ζητήσει μέσω αυτού την επέμβαση του Λιμενικού Σώματος για από θαλάσσης απομάκρυνση των πολιτών, σε περίπτωση που αυτή δεν έχει ζητηθεί ήδη».

«Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω αίτημα του ΚΕΠΠ για λεωφορεία, για τη μετακίνηση των πολιτών, δόθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα 12 λεωφορεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα λεωφορεία τέθηκαν στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να τα διαχειριστεί με ασφάλεια, ανάλογα με τις ανάγκες και την πραγματική εικόνα που διέθετε».

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης, τα λεωφορεία παρέμειναν έως αργά μετά τα μεσάνυχτα και δεν μετέφεραν κόσμο από το Μάτι προς άλλη κατεύθυνση.

Οι ελάχιστοι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην έκτακτή συνεδρίαση, δηλαδή ο δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης, η αντιδήμαρχος Καλλιόπη Ταουκσή και κάποιοι εθελοντές από τη Βούλα και υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφέρειας περιορίστηκαν στο να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους χωρίς να προσθέτουν κάτι. Η κ. Τσούπρα έκλεισε τη συνεδρίαση προκειμένου να μεταβεί στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο.

Πηγή: Έθνος

 
Top