Το κορίτσι με τα πράσινα μάτια από το Αφγανιστάν που έγινε γνωστό πριν από τρεις δεκαετίες μέσω μίας φωτογραφίας της που δημοσιεύτηκε στο National Geographic συνελήφθη στο Πακιστάν καθώς ζούσε παράνομα στη χώρα.

Η 40χρονη πλέον Sharbat Bibi συνελήφθη από άνδρες της αστυνομίας στο σπίτι όπου ζει με την οικογένεια της, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το στρατόπεδο όπου είχε τραβηχτεί η διάσημη φωτογραφία το 1984.

Η σύλληψή της έγινε ύστερα από αναφορές ότι αυτή, όπως και πολλοί Αφγανοί, είχαν αγοράσει πλαστές ταυτότητες του Πακιστάν – για την ίδια και για δύο άνδρες που ισχυρίζεται πως είναι γιοι της, προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα.

«Εάν η υπόθεση εναντίον της και εναντίον των γιων της αποδειχθεί στο δικαστήριο, τότε θα καταδικαστούν σε φυλάκιση διάρκειας από πέντε έως 14 ετών» δήλωσε ο  Shahid Ilyas, ανώτερος αξιωματούχος της Πεσαβάρ.

Η 12χρονη τότε κοπέλα είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, όταν ο φωτογράφος Steve McCurry τράβηξε μια φωτογραφία της στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Η φωτογραφία της συμβόλιζε τα δεινά των χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Πακιστάν.

Το πορτρέτο της δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του National Geographic έναν χρόνο αργότερα και βοήθησε στο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η παροχή βοήθειας σε καταυλισμούς προσφύγων στο Πακιστάν.

 
Top