Ο διακεκριμένος παιδο-ογκολόγος Στέργιος Ζαχαρούλης, σε διάλεξη που παρέδωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα...


 τις θεραπευτικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου, ανέφερε πως ενώ «ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος, υπάρχει αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια με μια συχνότητα 20 παιδιά σε 100 χιλιάδες πληθυσμό».

Ο διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic του Λονδίνου» και διευθυντής Παιδο-Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust» του Λονδίνου εξήγησε πως «έχουν διαγνωσθεί διάφοροι τύποι παιδικού καρκίνου όπως η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και οι όγκοι στον εγκέφαλο. Κάθε χρόνο 40 χιλιάδες παιδιά λαμβάνουν ενεργό θεραπεία κατά του καρκίνου. Πάνω από τα το 75%των παιδιών επιβιώνουν. Τα καλά αποτελέσματα επιβίωσης οφείλονται κυρίως στην πολύ καλή κλινική έρευνα. Οι μελέτες που γίνονται ενθαρρύνουν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους». Ενώ συνέχισε αναφέροντας πως « το θετικό είναι ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας αρχίζουμε και αναγνωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους όγκου, με τις κατηγορίες γονιδιακών μεταλλάξεων και μια τελείως διαφορετική συμπεριφορά και διαφορετική απάντηση θεραπείας».

Ο δρ Ζαχαρούλης αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί κατά τη θεραπεία του ασθενή: «Ποιος αποφασίζει αν θα συνεχίσουν οι γιατροί την πειραματική θεραπεία ή όχι; Ο γιατρός, ο γονιός ή ο ασθενής;» Ενώ συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για δύσκολα ερωτήματα, που πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τις συνθήκες».

Όπως μεταδίδει το Αθηναικό Πρακτορείο ειδήσεων, η διάλεξη ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αριστούχου φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νεόφυτου Χανδριώτη. Ο δρ Ζαχαρούλης, ο οποίος υπήρξε θεράπων ιατρός του αείμνηστου φοιτητή , τόνισε: «Κάθε καρκινοπαθής είναι ένας μικρός ήρωας. Ήρωας και σύμβολο ήταν και ο Νεόφυτος Χανδριώτης. Το χαμόγελο του Νεόφυτου ήταν ειλικρινές χαμόγελο, θέλησης για μάχη. Τα μετάλλια που εξασφάλισε ο Νεόφυτος ως πρωταθλητής και αθλητής μέσα από τους αγώνες του, ήταν ακριβώς όπως και ο αγώνας που έδωσε κατά του καρκίνου».

Την διάλεξη χαιρέτισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η παρέμβαση του δρος Ζαχαρούλη έρχεται να δώσει «μία πεπαιδευμένη ελπίδα, μία νότα αισιοδοξίας, μπροστά στις αναπάντεχες δυσκολίες που πλήττουν τα παιδιά, τους νέους σε μία ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους».

 
Top