Η ναφθαλίνη χρησιμοποιείται σε πολλά νοικοκυριά για να κρατάει μακριά από τα ρούχα το σκόρο. Ωστόσο, η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες της ναφθαλίνης μπορούν να προκαλέσουν ζημιά ή να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Οι άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχουν εμφανίσει αιμολυτική αναιμία ύστερα από κατάποση εντομοκτόνων κατά του σκόρου και κύβων αποσμητικού που περιέχουν ναφθαλίνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, έλλειψη όρεξης, ανησυχία και χλωμό δέρμα.

Επίσης η έκθεση σε μεγάλη ποσότητα ναφθαλίνης μπορεί να προκαλέσει μπέρδεμα, τάση για εμετό, διάρροια, αίμα στα ούρα, ίκτερο (κιτρίνισμα δέρματος).

Αντί λοιπόν της ναφθαλίνης, μπορείτε να εξοντώσετε με φυσικό τρόπο το σκόρο. Τα μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως το γαρίφαλο, μπορούν να έχουν ανάλογη δράση με αυτήν της ναφθαλίνης.

Τοποθετήστε, λοιπόν, ανάμεσα στα χαλιά ή τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε μερικά καρφάκια γαρίφαλο. Η έντονη οσμή τους θα κρατήσει το σκόρο μακριά από την ντουλάπα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεβάντα, αλλά και φύλλα δάφνης.

Πηγή: neadiatrofis.gr
 
Top