Αν πάρει φωτιά το σπίτι του γείτονα, σίγουρα θα κινδυνεύσει και το δικό σου. Η φράση αυτή βρήκε εφαρμογή και στην περίπτωση της Ελλάδας με την γειτονική Αλβανία η οποία είδε στα χρόνια της ύφεσης να μειώνονται κατακόρυφα οι εισροές μεταναστευτικών εμβασμάτων...



Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας και δημοσιοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, οι εισροές μεταναστευτικών εμβασμάτων στην Αλβανία, το 2014, ανήλθαν σε 594,72 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,76% σε σχέση με το 2013. Το ποσοστό αυτό αν και σημαντικό, σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να αντισταθμίσει τη θεαματική πτώση του 2013, έτος κατά το οποίο καταγράφηκε απώλεια του 1/5 σχεδόν της αντίστοιχης αξίας του 2012.

Σημειώνεται ότι οι εισροές μεταναστευτικών εμβασμάτων στην Αλβανία, καταγράφουν συνεχή πτώση από το 2008 (833,31 εκατ. ευρώ), έτος κατά το οποίο άρχισε σταδιακά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Ιταλία, χώρες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό Αλβανών εργαζομένων μεταναστών. Δεν θα πρέπει, βεβαίως, να παραγνωρίζεται το γεγονός της αναμενόμενης πτωτικής τάσης των μεταναστευτικών εμβασμάτων, μετά από αρκετά χρόνια παραμονής των μεταναστών σε μια χώρα, καθώς σταδιακά, ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες και επενδύουν στη χώρα υποδοχής. Η συνολική συρρίκνωση των εισροών μεταναστευτικών εμβασμάτων στην Αλβανία την περίοδο 2007-2014 είναι -37.51%.

Η συμβολή των εισροών μεταναστευτικών εμβασμάτων στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας ήταν διαχρονικά ιδιαίτερα σημαντική και μια από τις κινητήριες δυνάμεις της εγχώριας ζήτησης. Τη διετία 2010 – 2011 οι εν λόγω εισροές αντιστοιχούσαν σε ποσοστό άνω του 7% και τα προηγούμενα έτη σε περίπου 10% του ΑΕΠ της χώρας. Το 2013, οι εισροές μεταναστευτικών εμβασμάτων περιορίστηκαν στο 5,57% του ΑΕΠ και το 2014, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε 6%.

Παρά την κρίση η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της Αλβανίας. Την περίοδο 2007 - 1014 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει 1,16 δισ. ευρώ στην γειτονική χώρα ποσό που την φέρνει στην πρώτη θέση καταλαμβάνοντας πάνω από το 1/4 (25,8%) των συνολικών ξένων επενδύσεων. Οι βασικές ελληνικές επενδύσεις αφορούν κυρίως τράπεζες και τηλεπικοινωνίες.

 
Top