Γράφει ο Σταύρος Τασιόπουλος (Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω, Νομικός, LLM Δημοσίου Δικαίου, MScΠεριβαλλοντική Διακυβέρνησης & Βιώσιμης Ανάπτυξης)

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με όραμα, σχεδιασμό και υλοποίηση μέσω συνεργασίας όλων των δρώντων της πόλης

Από την πόλη του θρυλικού Σίτυ, στην πόλη με τους τρεις σταθμούς Μετρό, το Αιγάλεω βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση νέας ταυτότητας και ψάχνει το χρώμα του ως πόλη της Δυτικής Αθήνας.  Παλαιότερα αποτελούσε το διοικητικό κέντρο της τότε Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και ήταν γνωστό για την αγορά της Ιεράς Οδού με τα δεκάδες καταστήματα.

Σήμερα, όπου οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι αισθητές σε κάθε πόλη, το Αιγάλεω αναζητά το δικό του χρώμα ως πόλη, σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο. Σε άμεση συνάρτηση με αυτή τη διαδικασία βρίσκεται εκ των πραγμάτων λόγω των αρμοδιοτήτων του, ο Δήμος της πόλης, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τρεις διοικήσεις.

Από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, στον Χρήστο Καρδαρά και πλέον στον Δημήτρη Μπίρμπα, η διοίκηση του Δήμου καλείται να ξεπεράσει παθογένειες του παρελθόντος, να διδαχτεί από τα λάθη και κυρίως να έρθει σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς και τους δρώντες του Αιγάλεω, και με τον κάθε πολίτη που μπορεί να συνεισφέρει στην εξέλιξη της πόλης. Η διοίκηση ενός Δήμου οφείλει να αφουγκράζεται τα προβλήματα και να επιδιώκει λύσεις, ενάντια και στη γραφειοκρατία και στην λογική του “τι να κάνουμε, άστο για αργότερα”.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου όπως ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, από μόνο του δεν μπορεί να προσδώσει το χρώμα της πόλης ασχέτως αν περιγράφει το σκεπτικό έργων και δράσεων, ούτε μονάχα μια γενική ευχή για το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει από μόνη της λύσεις. Απαραίτητο συστατικό αποτελεί η συγκροτημένη διαδικασία διαλόγου μέσα και από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αιγάλεω αλλά και από τη λειτουργία όλων των Επιτροπών που έχει ο Δήμος, στην βάση της ουσιαστικής συνεργασίας και όχι απλά των εθιμοτυπικών συναντήσεων. Εδώ κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η δημιουργίας μιας δομής εντός των υπηρεσιών του Δήμου που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου έπειτα από μελέτη θα προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις προς χρηματοδότηση και υλοποίηση.

Στο Αιγάλεω έχουμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Κολυμβητήριο, το άλσος του Μπαρουτάδικου, το χώρο πολιτισμού Ελληνικό Μολύβι, τα καταστήματα της Ιεράς Οδού και των άλλων εμπορικών δρόμων της πόλης, τις μεγάλες επιχειρήσεις περιφερειακά της πόλης πχ (ΙΚΕΑ, Παπαδοπούλου), την Γεωπονική Σχολή και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, τις δραστηριότητες των πολιτιστικών συλλόγων καθώς και μεμονωμένων πολιτών με σημαντικό έργο στο επαγγελματικό τους αντικείμενο. Όλοι αυτοί οι δρώντες ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται σε ουσιαστική και λειτουργική αλληλεπίδραση, στην πράξη οι συνέργειες που αναπτύσσονται είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ υπάρχουν δρώντες που ασχολούνται με διάφορα ζητήματα, ταυτόχρονα αλλά χωρίς να συνεργάζονται.


Όπως για παράδειγμα στα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής. Το ίδιο συμβαίνει και στον πολιτιστικό τομέα, όπου δεν παρατηρείται αλληλεπίδραση και προφανώς οι εθιμοτυπικές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης και την Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι το κάτι παραπάνω που η πόλη έχει  τις δυνατότητες να δώσει. Το ίδιο παρατηρείται και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όπου όχι μόνον απουσιάζει μια ουσιαστική συνεργασία Δήμου, εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων εστίασης, αλλά αντιθέτως συχνά παρατηρούνται αντιμαχίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Κι όμως οι δυνατότητες του Αιγάλεω, είναι υπαρκτές και μπροστά μας, και αφορούν και τους ανθρώπους της πόλης και της δομές της. Οι σημαντικές επιτυχίες δημοτών μας στον επιστημονικό τομέα, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, με την παράλληλη ύπαρξη δομών όπως το Μπαρουτάδικο, οι τρεις σταθμοί μετρό, οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Ιεράς Οδού και της Θηβών, τα πανεπιστήμια και οι μεγάλες επιχειρήσεις, αποτελούν τα συστατικά εκείνα που μπορούν να φέρουν την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης του Αιγάλεω.

Για την επίτευξή του χρειάζεται η βούληση του Δήμου ώστε να αποτελέσει το συνεκτικό υλικό όλων των δρώντων και των δυνατοτήτων της πόλης, και ταυτόχρονα σημειακές και ουσιαστικές παρεμβάσεις με την υιοθέτηση επιτυχημένων πρακτικών από άλλες πόλεις και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Για παράδειγμα η κατασκευή πεζοδρόμων στα πρότυπα άλλων επιτυχημένων έργων καθώς και η εισαγωγή πιλοτικών προγραμμάτων μέσω διαδημοτικής ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πλαίσιο και της Επιτροπής των Περιφερειών.

Το Αιγάλεω αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα κορυφαίο πεδίο δυνατοτήτων ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα, όμως αυτή δεν μπορεί να έρθει χωρίς συγκρότηση. Η πόλη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο όραμα, το σχεδιασμό και την υλοποίησή του για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους .

Απαραίτητη η θέσπιση ενός συμφώνου συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης για μια διαρκή συνεργασία με θεσμικό χαρακτήρα και για την επίλυση των τρεχόντων και των ζητημάτων που ανακύπτουν. Σε αυτό το πλαίσιο η αξιοποίηση όλων εκείνων των προσωπικοτήτων που έχουν να επιδείξουν ουσιαστικό έργο σε συνδυασμό με την στρατηγική οράματος και ανάπτυξης, μπορούν να απελευθερώσουν όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.

Επίσης είναι αναγκαία η συνεργασία της Δημοτικής Αρχής, της Ένωσης Βιοτεχνών κ Εμπόρων και του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης κ Διασκέδασης για μια οργανωμένη προβολή και λειτουργία της πόλης. Και για τα καταστήματα λιανικής στην περίοδο του δύσκολου ανταγωνισμού με τα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας και των πολυκαταστημάτων, και για τα καταστήματα εστίασης κ διασκέδασης όπου τελευταία προσελκύουν κόσμο και από άλλες περιοχές, και για το Δήμο να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της πόλης όπως το Μπαρουτάδικο και η ιστορική Ιερά Οδός και να βοηθήσει σε υποδομές.


Αυτή η στόχευση είναι εφικτή μόνον δια της ουσιαστικής συνεργασίας των κοινωνικών φορέων και του Δήμου ώστε το Αιγάλεω να αποκτήσει το δικό του χρώμα. Ώστε πρωτίστως οι ίδιοι οι Αιγαλιώτες και οι Αιγαλιώτισες να έχουν την ευχάριστη διάθεση για την πόλη και ταυτόχρονα κάτοικοι άλλων περιοχών να έρθουν και να πετύχουμε να ξανάρχονται !

Ακόμη η σύμπραξη των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την πόλη, στη βάση της αλληλεγγύης  ώστε ένα ελάχιστο 10% των θέσεων εργασίας να καλύπτονται από άνεργους κατοίκους του Αιγάλεω. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης είναι απλή και προϋποθέτει την συνεννόηση μεταξύ Δήμου και επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλογος με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ο οποίος θα κοινοποιείται μέσω και της ιστοσελίδας του Δήμου και οι πολίτες να ενημερώνονται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να δράσει ουσιαστικά, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης κάθε δημιουργικής προσπάθειας, καθώς και να συντονίσει όλες τις δραστηριότητες σε όλους τους τομείς πολιτικής. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα τεχνικά έργα άμεσης παρέμβασης , ως την υλοποίηση δράσεων που προσφέρουν επιπρόσθετη αξία και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

Σε αυτή την πορεία, δεν έχουν θέση μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες αντιλήψεις, ούτε και λογικές στείρων αντιπαραθέσεων όπου οι διοικούντες σε θέσεις ευθύνης αρνούνται τη συνεργασία και τις νέες ιδέες, κάτι που βέβαια συμβαίνει εν γένει στην Ελλάδα.

Το Αιγάλεω, είναι οι άνθρωποί του και οι δυνατότητες της πόλης. Με συγκροτημένο σχέδιο και παρά την οικονομική κρίση, μπορεί να βρει τη νέα ταυτότητα ως πόλη και να αποκτήσει το χρώμα και την ποιότητα που του αξίζει. Προσωπικά, για αυτές τις αξίες δεσμεύτηκα στις εκλογές του Μαΐου του 2014 και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαι εντός του Δημοτικού Συμβουλίου με τις γνώσεις και τη θέλησή μου για προσφορά.
 
Top