Συναγερμός είχε σημάνει κυριολεκτικά στον Λευκό Οίκο κατά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής. Δεν είναι τυχαίο ότι επιστρατεύθηκαν δυο πρόεδροι των ΗΠΑ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών με τα επιτελεία τους, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκουμ ακόμα και οι Αμερικανοί στρατηγοί στο ΝΑΤΟ.

Πέραν του γνωστού τηλεφωνήματος του Μπαράκ Ομπάμα στην Άνγκελα Μέρκελ όπου ουστιαστικά της επεσήμανε τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, παρέμβαση έκανε και ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος παρακολουθεί την ελληνική κρίση με αγωνία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος πριν λίγες ημέρες είχε τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα και του είχε πει πολλές φορές μάλιστα: «Ό,τι και να συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μην βγεις επ” ουδενί από το δωμάτιο». Κάτι που του θύμισε και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόλαντ Τουσκ, όταν στις 7 το πρωί της Δευτέρας και με την κ. Μέρκελ να πιέζει για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Τσίπρας σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς την πόρτα. «Είχαμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε μήπως τελικά ήταν η στρατηγική του βγει από το ευρώ» λέει στην εφημερίδα Αμερικανός αξιωματούχος που παρακολουθούσε τις διαπραγματεύσεις. «Τα υπόλοιπα 18 κράτη – μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, ο Γιούνκερ, ο επίτροπος Ντρομπροβσκις ήταν όλοι έτοιμοι να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έπαιρνε τη συμφωνία που ήταν στο τραπέζι…  Μας ενημέρωσαν σχετικά» λέει ο ίδιος.

Τί φοβάται η Αμερική

Οι Αμερικανοί - σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- δεν φοβούνται τόσο το φλερτ με τη Ρωσία, καθώς οικονομικά η χώρα είναι αποδυναμωμένη. Αυτό για το οποίο ανησυχούν πραγματικά είναι ο κίνδυνος μαις αποτυχημένης χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ στο συγκεκριμένο σημείο του χάρτη. Η Ελλάδα βρίσκεται στην είσοδο της Ευρώπης, όταν από την άλλη πλευρά των συνόρων η απειλή της τρομοκρατίας του ISIS και η παράνομη μετανάστευση δημιουργούν πρωτόγνορες προκλήσεις. Ο έλεγχος και των δυο είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ.

Πάντως, οι Αμερικανοί δεν θεωρούν το ζήτημα λήξαν. «Κερδίσαμε τριάντα, ίσως εξήντα ημέρες. Χρειαζόταν αυτο, για να πάρουν όλοι μια ανάσα, να αναπνεύσει και ο κόσμος στην Ελλάδα», δηλώνει πηγή ελληνικής καταγωγής. «Αποτράπηκε η καταστροφή» λέει Αμερικανός αξιωματούχος «αλλά ο κίνδυνος θα επιστρέψει αν δεν γίνουν όσα πρέπει».

Πηγή
 
Top