Μπορεί τα φασολάκια να μην βρίσκονται στην κορυφή των διατροφικών προτιμήσεων πολλών και οι μπάμιες να ξυπνάνε...
παιδικά τραύματα, οι 2 πράσινες τροφές όμως βρίσκονται στην εποχή τους και διεκδικούν μια θέση στο πιάτο μας. Κι αφού τα οφέλη τους είναι πολυάριθμα, η πράσινη φύση τους δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια να την απορρίψουμε.

Μπάμιες

Ο παιδικός εφιάλτης των περισσοτέρων μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε διατροφικό όνειρο, αν σκεφτούμε τα οφέλη που παρέχουν στον οργανισμό μας οι μπάμιες. Ξεπερνώντας την κολλώδη υφή τους που «ξενίζει» τους περισσότερους, πρέπει να ξέρουμε ότι οι μπάμιες αποδίδουν 35 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, κάτι που τις καθιστά μια άκρως διαιτητική τροφή, 3,2 γραμμάρια φυτικών ινών, 299 mg καλίου (δηλαδή περίπου το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), 1,9 γραμμάρια πρωτεΐνης (δηλαδή περίπου το 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και μας χαρίζουν πλήθος βιταμινών.

Συγκεκριμένα, στην ίδια ποσότητα μας χαρίζουν το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Α, το 38% σε βιταμίνη C, το 10% σε βιταμίνη Β6, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχει το 8% από την ποσότητα ασβεστίου που χρειαζόμαστε καθημερινά, το 14% σε μαγνήσιο και το 3% σε σίδηρο.

Με βάση τη θρεπτική τους αξία, οι μπάμιες:

-Εξασφαλίζουν την υγεία της όρασής μας χάρη στη βιταμίνη Α
-Βοηθούν στην απορρόφηση νερού και «παγιδεύουν» τις τοξίνες και τη χοληστερόλη στην κολλώδη ουσία τους, έτσι ώστε να μας απαλλάξουν από αυτά μέσω των κοπράνων
-Ρυθμίζουν την απορρόφηση σακχάρων στο λεπτό έντερο χάρη στις φυτικές τους ίνες και βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
-Αποτρέπουν το «φούσκωμα» και βοηθούν τη λειτουργία του παχέος εντέρου, δρώντας κατά της δυσκοιλιότητας χάρη στην κολλώδη ουσία τους που καταπραΰνει τον εντερικό σωλήνα
-Κάνουν καλό στις αρθρώσεις, διατηρώντας τες εύκαμπτες
-Βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων, παρέχοντας μια προσωρινή προστατευτική επικάλυψη για το πεπτικό σύστημα
-Κάντε κλικ εδώ κι εδώ για να δείτε πώς να μαγειρέψετε τις μπάμιες αλλιώς, έτσι ώστε να τις συμπαθήσει όλη η οικογένεια.

Φασολάκια

Άλλο ένα πράσινο λαχανικό της εποχής που ενώ κάποιους ενθουσιάζει, άλλους τους απωθεί, τα φασολάκια έχουν επίσης μακρύ κατάλογο ωφέλιμων συστατικών. Στα 100 γραμμάρια αποδίδουν μόλις 31 θερμίδες και στην ίδια ποσότητα παρέχουν στον οργανισμό μας 2,7 γραμμάρια φυτικές ίνες, 6,97 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1,83 γραμμάρια πρωτεΐνης, το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Β6, το 15% σε βιταμίνη C, το 14% σε βιταμίνη Κ, το 4% σε βιταμίνη Α και το 8% σε φυλλικό οξύ. Ακόμη, μας παρέχεουν το 10% από το μαγγάνιο που χρειαζόμαστε την ημέρα, το 8% από το σίδηρο, το 7% από το μαγνήσιο και το 4% από το ασβέστιο.

Έτσι, τα φασολάκια:

-Δρουν κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών, χάρη στη χλωροφύλλη τους, η οποία βοηθάει στο να μεταφέρεται το οξυγόνο στον οργανισμό και να αμύνεται ενάντια στις παθήσεις
-Ενισχύουν την υγεία των οστών χάρη στη βιταμίνη Κ, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που μας παρέχουν σε κάθε μπουκιά
-Συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλύτερα, χάρη στο φυλλικό οξύ τους, το οποίο μπορεί να αποτρέψει την περίσσεια της ομοκυστεΐνης στο σώμα, η οποία εμποδίζει το αίμα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στον εγκέφαλο
-Ο σίδηρος προωθεί τη γονιμότητα σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και το φυλλικό τους οξύ είναι απαραίτητο για τις εγκύους, προκειμένου να προστατεύσουν το έμβρυο από ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού σωλήνα
-Τα φλαβονοειδή τους σχετίζονται με σημαντική αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση, ενώ ταυτόχρονα τα ισοφλαβονοειδή και οι λιγνάνες τους έχουν σημαντική αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση
 
Top