Γράφει ο Μαγια

Ηχηρό ράπισμα στην αγοραία καθεστωτική προπαγάνδα συνιστά η ομόφωνη... διαπίστωση της Έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε προχθές στην Αθήνα και εξέτασε τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.



Το μείζον πρόβλημα στα Πανεπιστήμια δεν είναι ούτε οι «μπαχαλάκηδες» ούτε η «ανομία». Είναι η νεοφιλελεύθερη επιδρομή. Η αδυσώπητη πολιτική της λιτότητας και των Μνημονίων, που δεν μπορεί να αποκρυβεί ούτε μέσω του αυταρχισμού ούτε μέσω της προσφυγής στην κρατική καταστολή.



Η Ελληνική κοινωνία πληροφορείται, δια των Πρυτάνεων (φιλοκυβερνητικοί στην πλειοψηφία τους), ότι το μέγα πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης, σήμερα, δεν το δημιουργούν όσοι αντιδρούν στην απαξίωση της, αλλά αυτοί που επιχειρούν να την πλήξουν, μετασχηματίζοντας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης. Και πως το 2015 η Μνημονιακή λαίλαπα θα κάνει κάτι χειρότερο: θα κλείσει τα Πανεπιστήμια!



Η διαπίστωση των Πρυτάνεων (ανάμεσά τους, ο Φορτσάκης, ο Μήτκας, η Κυριαζοπούλου) είναι κρυστάλλινη: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2014».



Σε επίρρωση αυτής της τραγικής διαπίστωσης, υπενθυμίζουμε την απειλή που είχε εκτοξεύσει ο αρμόδιος υπουργος Παιδείας, Α. Λοβέρδος, ο πιο πιστός και πειθήνιος συνεργάτης των Τροικανών, σε ανύποπτο χρόνο, όταν ολοκλήρωσε το «έργο» του, τοποθετώντας την ταφόπλακα στα ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα του Ελληνικού λαού: «Η αποστολή μου στα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας τελείωσε. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του πρωθυπουργού για τον επόμενο στόχο»!!!



Ωστόσο, προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι σημαντικές ακαδημαικές προσωπικότητες, τοις κείνων (των ξεδιάντροπων) ρήμασι πειθόμενοι, αποδείχτηκαν εύκολα χειραγωγήσιμες. «Σκοτεινό» παράδειγμα ο επιφανής καθηγητής Χ. Γαβράς, που ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών, δήλωνε λίγες μέρες ενωρίτερα: «Το κύριο πρόβλημα των ανώτατων ιδρυμάτων είναι οι καταλήψεις»!...



Είναι προφανές ότι η ατμόσφαιρα στα Πανεπιστήμια ηλεκτρίζεται επικίνδυνα!...

 
Top