ilikiwmenoi-thumb-large-640x400.jpg
Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης των νέων, ηλικίας 30-40 ετών, στα 20 χρόνια από τα 15 που ισχύουν σήμερα για τη λήψη κατώτατης σύνταξης προβλέπει -μαζί με τις ενοποιήσεις των Ταμείων, το «πάγωμα» και μετά το 2016 όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων, την εθελοντική μείωση εισφορών και συντάξεων στον ΟΑΕΕ και την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ – το σχέδιο της συμβιβαστικής λύσης το οποίο υπέβαλε στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Τα μέτρα καταγράφονται, ένα προς ένα, στην απάντηση που εστάλη στους δανειστές ύστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και μετά την απόρριψη (με ισχυρό «βέτο» από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) των αξιώσεων της τρόικας για ριζικές ανατροπές ακόμη και σε θεμελιωμένα δικαιώματα ασφαλισμένων. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει τόσο τα οικονομικά των Ταμείων (που βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κενό) όσο και τα ώριμα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Η αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τις 4.500 ημέρες στις 6.000 ημέρες εντάσσεται στα μέτρα ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας εισφορών και παροχών (καθώς η κατώτατη σύνταξη ενσωματώνει μεγάλο τμήμα προνοιακής παροχής και αποτελεί ισχυρό κίνητρο για ανασφάλιστη εργασία). Και ζητήθηκε να αφορά τους νεότερους, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν αδιέξοδα, λόγω της υψηλής ανεργίας, σε εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα άλλα μέτρα
Η ελληνική πλευρά απέρριψε, για τον ίδιο λόγο, το ενδεχόμενο κάθε παρέμβασης σε ήδη θεμελιωμένα (προστατευόμενα από το ελληνικό Σύνταγμα) δικαιώματα ασφαλισμένων καθώς και την προκαταβολική, πριν από την εφαρμογή του ν. 3863/10, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 (ο πρώην υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Κουτρουμάνης υπολόγισε ότι θα φέρει μείωση έως 20%). Το θέμα παραμένει «ανοικτό» στη διαπραγμάτευση και δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη – δέσμευση για τη λήψη αποφάσεων έως το τέλος του 2015, ανάλογα με την εξέλιξη της δαπάνης. Για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ο Γιάννης Βρούτσης πρότεινε (σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ), αντί των μειώσεων, να μη χορηγηθούν αυξήσεις στις συντάξεις στην κρίσιμη, δημοσιονομικά, περίοδο από το 2016 έως το 2018. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ακόμη:
Διοικητικές ενοποιήσεις Ταμείων με διατήρηση της οικονομικής αυτοτέλειας κάθε εντασσόμενου πρώην ταμείου και τη δημιουργία Ενιαίων Κέντρων τόσο για την είσπραξη των εισφορών (μαζί με τους φόρους έως το 2017) όσο και των συντάξεων.
Την ένταξη του ΕΚΑΣ στον κοινωνικό προϋπολογισμό, ως προνοιακής παροχής που θα αποσυνδεθεί από τις συντάξεις τις οποίες καταβάλλουν τα Ταμεία και θα καταβάλλεται με νέα κριτήρια.

Πηγή: Ημερησία
 
Top