Υγιεινές τροφές που ανεβάζουν «ύπουλα» τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές, που ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ακίνδυνες, μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου.

Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου συνδέονται με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά.

Η προσθήκη καλών λιπαρών και φυτικών ινών στη διατροφή, η μείωση των υδατανθράκων, η ενυδάτωση του οργανισμού και η σωματική δραστηριότητα, μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου.

Δείτε ποιες τροφές ανεβάζουν «ύπουλα» το σάκχαρο αίματος:

Καφές: Γενικά, η κατανάλωση καφέ απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μελέτη έδειξε ότι όσοι αύξησαν την κατανάλωση καφέ κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα, μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 11% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η προσθήκη όμως γλυκαντικών, κρέμας γάλακτος και άλλων αρωματικών ουσιών που περιέχουν ζάχαρη, προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ σε άτομα με ευαισθησία, οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης ενδέχεται να επηρεάσουν τη γλυκόζη του αίματος.

Χυλός βρόμης: Παρότι η βρόμη έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πρέπει να καταναλώνεται σε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένη μορφή, ώστε να μην έχει πρόσθετη ζάχαρη. Όσο πιο επεξεργασμένη είναι μια τροφή, τόσο πιο γρήγορα τη διασπά το σώμα και αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Καστανό ρύζι: Είναι σίγουρα πιο υγιεινό από το λευκό ρύζι και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά, αφού οι φυτικές ίνες απαιτούν περισσότερο χρόνο κατά την πέψη τους και μειώνουν την αύξηση του σακχάρου. Είναι όμως σημαντικό να προσέχετε την ποσότητα των υδατανθράκων που τρώτε συνολικά σε ένα γεύμα. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου καστανού ρυζιού έχει 51 γραμμάρια υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρετε υδατάνθρακες από άλλες πηγές, όπως ψωμί, αμυλούχα λαχανικά ή όσπρια. Γενικά μην υπερβαίνετε τα 30-45 γραμμάρια υδατανθράκων ανά γεύμα.

Ψωμί: Μην παρασύρεστε από τις ετικέτες που αναγράφουν «ολικής αλέσεως», «με ολόκληρους σπόρους» κλπ., καθώς τα αρτοσκευάσματα αυτά απέχουν πολύ από όσα φτιάχνονται από 100% σπόρους ολικής αλέσεως. Διαβάστε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε για τα υλικά παρασκευής του ψωμιού.

Κινέζικο: Γνωρίζετε ότι περιέχει αρκετό αλάτι και συχνά είναι λιπαρό. Μπορεί όμως να περιέχει και ζάχαρη. Ο συνδυασμός λιπαρών, ζάχαρης και λευκού ρυζιού ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου.

Βιολογικά σνακ: Η ετικέτα «βιολογικό» εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ανθρώπους ως 100% υγιεινό. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και ότι μπορούν να καταναλώνονται χωρίς μέτρο.

Αποξηραμένα κράνμπερι: Μπορεί να ανήκουν στα φρούτα, αλλά η προσθήκη ζάχαρης κατά την επεξεργασία τους, μειώνει τη θρεπτική τους αξία. Τα περισσότερα τυποποιημένα κράνμπερι περιέχουν σχεδόν 30 γραμμάρια ζάχαρης. Επιλέγετε λοιπόν όσα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και μην υπερβαίνετε τις δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένων φρούτων καθημερινά.

Μπριζόλα: Κάποιες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία δυσκολεύουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε άπαχα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, όπως φιλέτο, σπάλα ή στρογγυλό.

Πίτσα με ζύμη ολικής αλέσεως: Μπορεί να είναι ολικής αλέσεως αλλά ένα κομμάτι της περιέχει όσους υδατάνθρακες περιέχουν 3-4 φέτες ψωμιού. Αν η ζύμη είναι λεπτή, θα «γλιτώσετε» κάποιους υδατάνθρακες, μην ξεχνάτε ωστόσο ότι και η σάλτσα ντομάτας περιέχει ζάχαρη.

Γαλακτοκομικά: Αν και το γιαούρτι, το γάλα και τα τυριά αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, οι υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, είναι πιθανότερο να εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη συγκριτικά με όσες τρώνε λιγότερα γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης και μειώνουν την ευαισθησία στη συγκεκριμένη ορμόνη. Πολλά από αυτά περιέχουν επίσης πολλά κορεσμένα λιπαρά που βλάπτουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή: onmed.gr
 
Top