Εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στην Τεχεράνη, την Παρασκευή (10/07), όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και έτσι προκλήθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές.

Σειρά εκρήξεων καταγράφηκε στα προάστια της Τεχεράνης, όπως ανέφεραν μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Ιράν την Παρασκευή (10/07), με αποτέλεσμα να υπάρξει και διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

Ειδικότερα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRIB μετέδωσε πως ακούστηκαν εκρήξεις στα δυτικά προάστια της Τεχεράνης, ενώ το Mehr News Agency έκανε λόγο για αντίστοιχα γεγονότα στην Γκαρμντάρεχ και στο Κουντς.

Από την πλευρά του, το δίκτυο Al Arabiya υποστήριξε πως η έκρηξη σημειώθηκε σε πυραυλικές αποθήκες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Ωστόσο, κρατικοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τη συγκεκριμένη πληροφορία μέχρι στιγμής.

Οι εν λόγω εκρήξεις προστέθηκαν σε πολλά μυστηριώδη γεγονότα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ερευνητικά εργαστήρια, αποθήκες πυρομαχικών.

Παρά το ότι υπήρξαν εικασίες για ισραηλινή εμπλοκή στις επιθέσεις, το Ιράν δεν έχει κατηγορήσει κάποιον επίσημα και το Τελ Αβίβ εξέδωσε προσεκτικά διατυπωμένες ανακοινώσεις, στις οποίες ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται η συμμετοχή του.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις 26 Ιουνίου σε εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Παρτσίν κοντά στην Τεχεράνη.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ακολούθησε έκρηξη σε ιατρική εγκατάσταση από την οποία σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι και αποδόθηκε σε δυσλειτουργίες των δεξαμενών οξυγόνου.

Ακόμα, το Σάββατο (04/07), προκλήθηκε πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην πόλη Αχβάζ ύστερα από έκρηξη μετασχηματιστή ισχύος.

Πηγή

 
Top