Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), των κεμαλιστών, μίλησε στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.
Υποδεικνύοντας ότι οι δήμοι, που έχουν δήμαρχο του κόμματός του, συνέδραμαν τα θύματα του σεισμού στο Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία, με σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, ο Κιλιτσντάρογλου υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή την περιφέρεια συνεργάζονται για να κλείσουν τις πληγές τους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις.

Υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι από το 2004 έως το 2019 συνελέχθησαν συνολικά 65 δισεκατομμύρια λίρες, ως φόροι για σεισμούς, ο πρόεδρος των κεμαλιστών δήλωσε ότι αυτό μεταφράζεται σε 34 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι άνθρωποι πλήρωσαν αυτόν τον φόρο για να κλείσουν τις πληγές του σεισμού και να κάνουν τις πόλεις τους ανθεκτικές, είπε ο Κιλιτσντάρογλου και πρόσθεσε ότι οι πολίτες κουβαλούν το βάρος της καταβολής του φόρου μαζί με το βάρος των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσία σε περίπτωση σεισμού.

"Οι πολίτες ρωτάνε:" Είστε στην εξουσία για 17 χρόνια και συλλέγετε φόρο σεισμού. Τι κάνατε για προστασία από τους σεισμούς;", δήλωσε ο πρόεδρος του CHP και συνέχισε ως εξής:

"Και λένε στους πολίτες, 'Ποιος είσαι εσύ που ρωτάς τέτοιο πράγμα, πώς το ρωτάς αυτό;' Είναι οι πολίτες που πληρώνουν αυτόν τον φόρο Τι κάνατε στο Ελαζίγ και στη Μαλάτια για να αποφευχθούν τα χειρότερα; Είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθεί αυτή η ερώτηση; Πότε θέλει το ΑΚΡ να τα ρωτήσει αυτά ο κόσμος; Ο κόσμος τα ρωτά εδώ και χρόνια".

"Συλλέξατε 34 δισεκατομμύρια δολάρια φόρους, τι συνέβη σε αυτά τα χρήματα; Οι πολίτες πλήρωσαν αυτό που τους αναλογούσε, πλήρωσαν το φόρο τους, ήταν ευθύνη της κυβέρνησης να πάρει τις προφυλάξεις. Οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους, αλλά αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία επί 17 χρόνια δεν έχουν κάνει το καθήκον τους".

Υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι η κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν κατά των σεισμών απορρίφθηκε πριν από τρεις μήνες από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: "Οι αμαρτίες αυτών που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό, πέφτουν στους ώμους της κυβέρνησης".

"Πείτε μας για τι έχετε ξοδέψει τον φόρο σεισμού ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συλλέξατε από αυτό το έθνος;", είπε εξοργισμένος ο Κιλιτσντάρογλου.

Με πληροφορίες από: capital.gr

 
Top