Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για μελλοντικά επεισόδια πτωχεύσεων κατατάσσουν την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία οι αναλυτές της Αtradius...





Η εταιρεία, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων και είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων παγκοσμίως, εκτιμά ότι οι συνθήκες αφερεγγυότητας στις αναπτυγμένες αγορές βελτιώνονται, με κάποιες όμως σημαντικές εξαιρέσεις. Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις δύσκολες πιστωτικές συνθήκες που επικρατούν δείχνουν για το 2014 (σε επίπεδο εκτίμησης) αύξηση των πτωχεύσεων στην Ελλάδα και στη Γαλλία, ενώ για την Ιταλία υπάρχει πιθανότητα αύξησης των πτωχεύσεων και το 2015.

Παρά τη βελτίωση των συνθηκών σε άλλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, ο δείκτης των πτωχεύσεων παραμένει σχεδόν διπλάσιος από τα επίπεδα του 2007. Συμπερασματικά, οι εμπορικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες και ο πιστωτικός κίνδυνος αυξημένος.

Οι βασικές εκτιμήσεις της Atradius για το 2014 και το 2015 είναι:

- Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 2,7% το 2014 και 3,2% το 2015.

- Οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κοντά στο 3% το 2015.

- Ασθενής ανάπτυξη στην ευρωζώνη 0,8% το 2014 και 1,2% το 2015.

- Χαμηλότερη ανάπτυξη το 2014 για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης 1,2% και 1,5% αντιστοίχως, αλλά επιτάχυνση το 2015.

- Συνέχεια στην ισχυρή ανάπτυξη για την Ασία και το 2015, με την εκτίμηση στο 6,1%.

- Πρόβλεψη της Atradius για βελτίωση του ρυθμού πτωχεύσεων παγκοσμίως, αν και σε πολλές αγορές ο αριθμός των πτωχεύσεων συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

n Αύξηση των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία. Το γεωπολιτικό ρίσκο, η ασθενής ανάπτυξη της ευρωζώνης, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας και οι αλλαγές στις παγκόσμιες νομισματικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.



 
Top