Αποκλειστικά για το PIREASNEWS.GR
(Επιμέλεια : Σταύρος Λιλόγλου)

Η Τζένη Κοσμίδου γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης και μεγάλωσε στο Ίλιον Αττικής.  Από την μικρή της ηλικία εκδήλωσε έναν έντονο, υπερδραστήριο και ταυτόχρονα εσωστρεφή χαρακτήρα.
Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της γιατί όπως έχει δηλώσει το γράψιμο πηγάζει για αυτήν από μία βαθύτερη επιτακτική ανάγκη έκφρασης και βαθύτερης επικοινωνίας.
Έτσι κάπως ξεκινά η ενασχόληση της με το θέατρο που πλέον αποτελεί για εκείνη μία αγάπη εξίσου βαθιά με την συγγραφή.
Ανεβάζει το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο «Σήμερα γίνομαι 30» και το ερμηνεύει ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο επίσης τότε νέος συνάδελφος της Γιώργος Μαγκίνης. 
Πρόκειται για έναν σκληρό μονόλογο που καταγγέλλει με ωμότητα την σκοτεινή πλευρά του  κόσμου της showbiz και του lifestyle. 
Αμέσως μετά ακολουθούν «Της ζωής τα παραμύθια» στα οποία η νεαρή δημιουργός υπογράφει κείμενα, σκηνοθεσία και ερμηνεία στο πλευρό καταξιωμένων συναδέλφων της όπως ο Στράτος Τζώτζογλου, ο Ορέστης Τρίκας και πολλοί άλλοι. 

Τα εν λόγω σκοτεινά παραμύθια για ενήλικο κοινό γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και επαναλαμβάνονται την επόμενη χρονιά με τίτλο  «Της ζωής τα παραμύθια δεν τελειώνουνε ποτέ» και στην όμορφη καλλιτεχνική παρέα προστίθεται ο Κώστας Δίγκας, η Κωνσταντίνα Τζώτζη και η Μαρία Πανουτσοπούλου.
Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το σύνδρομο του γαλάζιου πρίγκιπα» το εξώφυλλο του οποίου κοσμεί μια καλλιτεχνική απεικόνιση του ηθοποιού Στράτου Τζώτζογλου την δημιουργία της οποίας υπογράφει ο Άγγελος Σπάρταλης. 
Πρόκειται για ένα δοκίμιο γραμμένο σε απλή νεανική γλώσσα το οποίο διαπραγματεύεται την ρίζα του προβλήματος της έλλειψης ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο φύλλα και τις επιπτώσεις που αυτή επιφέρει.
Ακολουθεί η παράσταση «Η Ελπίδα μας» στην οποία υπογράφει το κείμενο και ερμηνεύει τον έναν εκ των δύο κεντρικών ρόλων. 
Το εν λόγω έργο διαπραγματεύεται τις ακραίες εκφάνσεις της γυναικείας φύσης.
Η παράσταση στέφεται με επιτυχία και η ανοδική πορεία συνεχίζεται καθώς την βρίσκουμε να ερμηνεύει τον Α’ γυναικείο ρόλο  στην ιδιαίτερη παράσταση σωματικού θεάτρου  «Ο άνθρωπος δίπλα μου» η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 3ο διεθνές φεστιβάλ δρόμου στο ίδρυμα Κακογιάννης.
Την ίδια περίοδο τη βρίσκουμε να υπογράφει το κείμενο στην παράσταση του Στράτου Τζώρτζωγλου «Μοιραία συνάντηση με την αγάπη» στην οποία συμμετέχει και ως ηθοποιός.
Ακολουθεί η παράσταση αφηγηματικού θεάτρου της Άννας Βαγενά «Θα σου πω μία ιστορία» στην οποία η Τζένη ερμηνεύει την «Κορνίζα» του Σωτήρη Δημητρίου και γνωρίζει την Αγγελική Γκαλμπένη με την οποία ξεκινούν μία σειρά επιτυχημένων συνεργασιών σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς η Τζένη βρίσκει στο πρόσωπο της Αγγελικής μια επίσης πολυπράγμων, δημιουργική, καλλιτεχνική οντότητα που δεν εφησυχάζει.
Η αρχή γίνεται στην παιδική σκηνή του θεάτρου Vault με τις Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες της Μάγισσας Ταραντούλας, οι οποίες στέφονται με απόλυτη επιτυχία.

Ακολουθεί η παράσταση «Όταν σβήνουν τα φώτα» στην οποία κάνει φιλική συμμετοχή μέσα από video art ο Γιώργος Κιμούλης και η παράσταση «Οι Βράχοι» η οποία απέσπασε και το βραβείο κοινού ως η καλύτερη παράσταση της χρονιάς στα 2nd Annual Gay Theatre Awards.
Οι δύο παραστάσεις εκδίδονται και σε βιβλίο. Τον μονόλογο «Όταν σβήνουν τα φώτα» ο οποίος διαπραγματεύεται τον ρατσισμό που βιώνουν στην σημερινή κοινωνία οι παχύσαρκοι άνθρωποι, αλλά και τα ανεξίτηλα σημάδια που αφήνει σε μία ψυχή ένας βιασμός, προλογίζει με ιδιαίτερη αγάπη από την Ευαγγελία Σαμιωτάκη . 
Λίγο αργότερα ακολουθούν «Οι Βράχοι» αυτό το τόσο ιδιαίτερο έργο που καταγγέλλει την σύγχρονη ομοφοβία και τον ρατσισμό που βιώνουν οι ομοφυλόφιλοι το οποίο προλογίζεται θερμά από τον Χάρη Ρώμα.
Την ίδια περίοδο υπογράφει και το κείμενο της παράστασης του Στράτου Τζώρτζογλου «Με την καρδιά βλέπεις πάντα καλύτερα» η οποία δόθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Δεν θα μπορούσαμε μιλώντας για το συγγραφικό έργο της Τζένης Κοσμίδου να μην αναφέρουμε το «Μετωπική με τον Θεό». Αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο, γεμάτο συναισθήματα μονόλογο την αξία του οποίου υπογραμμίζει η Άννα Βαγενά στον θερμό, γεμάτο αγάπη και θαυμασμό προλογισμό της .
Παράλληλα η Τζένη προσφέρει στους μικρούς της φίλους τις αποκριάτικες περιπέτειες της μάγισσας Ταραντούλας και σε βιβλίο αλλά και στο θέατρο, σε σκηνοθεσία και παραγωγή φυσικά της καλής της φίλης Αγγελικής, η οποία σκηνοθετεί και το video art στην παράσταση «Όταν σβήνουν τα φώτα» και κάνει παραγωγή και σε αυτήν και στην παράσταση «Οι Βράχοι».
Άξια σχολιασμού είναι επίσης τα ιδιαίτερα εξώφυλλα που κοσμούν τα τέσσερα τελευταία βιβλία της Τζένης καθώς και ο αξιαγάπητος cartoon χαρακτήρας της μάγισσας Ταραντούλας, όλα έργα του Διονύση Βεργίνη, τα οποία καταφέρνουν να εκφράσουν με επάξια με μία εικόνα τα περισσότερα από τα φανερά αλλά και τα κρυφά νοήματα που κρύβουν τα κείμενα της.
Όλη αυτή βέβαια δεν είναι παρά μία μικρή αναδρομή στις μέχρι τώρα πιο δυνατές στιγμές, τόσο του συγγραφικού έργο της Τζένης Κοσμίδου, αφού η ίδια έχει  έχει γράψει συνολικά 16 θεατρικά έργα (εκτός των διηγημάτων, παραμυθιών, κλπ), παράλληλα με την υποκριτική  και σκηνοθετική της πορεία, αφού την έχουμε συναντήσει να συμμετέχει σε αρκετές ακόμα παραστάσεις και δραματουργικά event, είτε σαν ηθοποιός, είτε σαν σκηνοθέτης, αλλά και σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις.
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φετινή της επιλογή να συμμετάσχει στην καλοκαιρινή περιοδεία της επιτυχημένης κωμωδίας του Γιώργου Μακρή «Θου κύριε… Οι Φοροφυγάδες».
Κλείνοντας την αναδρομή στην μέχρι τώρα πορεία αυτού του τόσο ταλαντούχου νέου ανθρώπου δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την νέα της ταινία με τίτλο «Αμάρανθος Ψυχή» στην οποία υπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί στο πλευρό του Γιώργου Γιαννόπουλου.

 Πρόκειται για μία αληθινά ιδιαίτερη ταινία, που σκοπό έχει να αφυπνίσει την Ελληνική κοινωνία φέρνοντας την αντιμέτωπη με τις φρικτές επιπτώσεις που επιφέρει ένας βιασμός στον ψυχισμό ενός ανθρώπου, προβάλλοντας εκτός των άλλων και νέες οπτικές, διαχωρίζοντας τον βιασμό του σώματος από το βιασμό της ψυχής. 
Παράλληλα μεταφέρει στα θύματα το ελπιδοφόρο μήνυμα μιας λύτρωσης, που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τους στερήσει.


Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι; 
Η απόλυτη ευτυχία για μένα κρύβεται στις μικρές καθημερινές χαρές της ζωής και στους ανθρώπους με τους οποίους τις μοιράζεσαι.
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Η ανυπομονησία για την νέα μέρα που ξεκινά
 Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια; 
Πριν λίγα λεπτά. Το γέλιο είναι η ουσία της ζωής
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι; 
Η επιμονή
Το βασικό ελάττωμά σου; 
Η επιμονή
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια; 
Σε αυτά που δεν έχουν κακή πρόθεση και προκαλούνται από ανθρώπινες αδυναμίες.
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Χθες το βράδυ από ευτυχία
 Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο; 
Θεωρώ αδύνατο το να ταυτιστείς με την προσωπικότητα ενός άλλου ανθρώπου. Ο καθένας μας είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος
Ποιοι είναι οι ήρωες σου σήμερα;
Οι μεγαλύτεροι ήρωες είναι οι αφανείς και ζουν ανάμεσα μας παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο για την οικογένεια τους και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
 Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε; 
 Blind Chance
Το αγαπημένο σου ταξίδι; 
Στον κόσμο της φαντασίας ενός καλού βιβλίου
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς; 
Fyodor Dostoevsky, Paulo Coelho, Νίκος Καζαντζάκης, Πασχαλία Τραυλού
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Την ειλικρίνεια
 …Και σε μια γυναίκα; 
Την ειλικρίνεια
Ο αγαπημένος σου συνθέτης; 
Πιότρ Ιλίτς Τσαικόφσκι
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους; 
Δεν σφυρίζω κάποιο σκοπό προτιμώ να χαλαρώνω ακούγοντας τον ήχο του τρεχούμενου νερού
Το βιβλίο που σε σημάδεψε; 
Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος; 
Ουίλιαμ – Αντόλφ Μπουγκερώ
Το αγαπημένο σου χρώμα; 
Πράσινο
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου; 
Το ότι μπορώ να αναπολώ το παρελθόν μου με χαμόγελο χωρίς να υπάρχει μία στιγμή για την οποία να νιώθω ότι έχω μετανιώσει
Το αγαπημένο σου ποτό; 
Μαύρο ρούμι
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο; 
Για τίποτα
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα; 
Το ψέμα
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία; 
Το γράψιμο
Ο μεγαλύτερος φόβος σου; 
Δεν τον έχω ανακαλύψει ακόμα
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Σε καμία. Η σκληρότερη αλήθεια είναι προτιμότερη από το πιο όμορφο ψέμα
 Ποιο είναι το μότο σου; 
Αγάπα τα πάθη σου και ζήσε  να τα απολαμβάνεις
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Ατενίζοντας τον ήλιο να χάνεται στην θάλασσα στην αγκαλιά της αγάπης της ζωής μου
 Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει; 
Απολύτως τίποτα. Η ζωή είναι μια περιπέτεια αν χάσει το μυστήριο της χάνει και το νόημα της.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό; 
Σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας και ευτυχίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : Ivalina Dakova
http://www.pireasnews.gr/
 
Top