Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε "Δημόσια Συζήτηση" με θέμα: "Μας συμφέρει η Χάγη;"! Την "Δημόσια Συζήτηση" συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης. Ομιλητές: Ο πρώην Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου! Η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην ΥΠΕΞ, Βουλευτής της ΝΔ, αδελφή του σημερινού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κόρη του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην ΥΠΕΞ, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ! Και βέβαια ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Χρήστος Ροζάκης!

Όλοι οι παραπάνω πρώην ΥΠΕΞ, αλλά και οι συμμετέχοντες του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν κατ΄ επανάληψη διατυπωμένες απόψεις υπέρ της προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να μας επιλύσει τις διαφορές μας με την Τουρκία! Διαφορές που προβάλει συνεχώς η Τουρκία διεκδικώντας το μισό Αιγαίο και που δεν θα έπρεπε να έχει (διαφορές) καμιά ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που τα σημερινά σύνορα υπερασπίζονται από Διεθνείς συνθήκες!

Ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, είναι τουλάχιστον εκ του πονηρού, αφού από τα 10/10 που μας ανήκουν το σικέ Δικαστήριο της Χάγης θα παραχωρήσει κάποια εξ αυτών στην Τουρκία!

Είναι εκ του πονηρού λοιπόν ότι αυτή η πολιτική κάστα, προετοιμάζει την κοινή γνώμη να δεχτεί ως ωφέλιμη για την Ελλάδα την προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης! Και το ερώτημα που προκύπτει είναι κολοσσιαίο! Γιατί δεν κάλεσαν στην "Δημόσια Συζήτηση" τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (ψήφισε δυστυχώς ως Πρωθυπουργός το δεύτερο Μνημόνιο, αφού μπήκε στο τρυπάκι του Διεθνούς Συστήματος, που στην συνέχεια τον άδειασε) καθ' ότι υπήρξε και ΥΠΕΞ της κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Μήπως γιατί, η διατυπωμένη του πολιτική θέση είναι, πως θεωρεί συνθηκολόγηση την προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τα θαλάσσια σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο; Γιατί θεωρεί, πως με αυτήν την προσφυγή, η Ελλάς βρίσκεται σε τροχιά υπογραφής "συνυποσχετικού" που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας; Αλλά γιατί δεν κάλεσαν να τοποθετηθεί επί αυτού του εθνικού ζητήματος μια πολιτική προσωπικότητα, αποδεκτή από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες και πρώην ΥΠΕΞ σε κυβερνήσεις μας (τρεις φορές) Πέτρος Μολυβιάτης; Από τους στενότερους συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή;


 
Top