Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών η Μαρίτσα, μία από τις τρεις ηρωίδες γιαγιάδες της Λέσβου, που έγιναν σύμβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας. Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Σαρόγλου «θα τη θυμόμαστε πάντα, μια τίμια γυναίκα που μας έκανε περήφανους».

Η ιστορία των τριών γιαγιάδων της Λέσβου έγινε γνωστή τον Οκτώβριο του 2015, με τη φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη, από τη Μυτιλήνη. Στην εικόνα φαίνονταν οι τρεις ηλικιωμένες γυναίκες να φροντίζουν ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία. Η γιαγιά Μαρίτσα μαζί με τις φίλες της, την Αιμιλία Καμβύση και την Ευστρατία Μαυραπίδου, οι οποίες πέρασαν όλη τη ζωή τους στο ψαροχώρι, τη Σκάλα έγιναν σύμβολα της εθελοντικής προσφοράς της Λέσβου. Συνέχιζαν να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτή η δράση τους και η δημοσιότητα που πήρε αποτέλεσε και την αφορμή να τις προτείνουν ως υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.

Όταν τον Νοέμβριο του 2015 επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε συναντηθεί με μία από τις τρεις γιαγιάδες, τη γιαγιά Μηλίτσα, την οποία είχε συγχαρεί για ό,τι έκανε μαζί με τις δύο φίλες της. Τότε εκείνη, εκ μέρους και των άλλων δύο γιαγιάδων, του είχε απαντήσει: «Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;». Το ίδιο είχαν πει και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθούν τους πρόσφυγες η γιαγιά Μαρίτσα είχε πει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Η Μαρίτσα είχε δώσει τη δική της περιγραφή για τη σκηνή λέγοντας: «Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα».

Πηγή πληροφοριών: lesvosnews.net, ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Top