Μεγάλη ανησυχία στην ιατρική και όχι μόνο κοινότητα της Πάτρας, καθώς μετά την κατάρρευση του παλιού κτιρίου στην Πάτρα που οδήγησε στο θάνατο έναν νεαρό πρόσφυγα και έχει δύο ακόμα τραυματίες, ένα μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης κάλυψε την γύρω περιοχή.

Το κτίριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρουν το εν λόγω ζήτημα.

Πολλές φορές έχει επισημανθεί.

Τα προϊόντα αμιάντου είναι επικίνδυνα όταν υπόκεινται σε ρωγμές ή σπάζουν, διότι τότε απελευθερώνουν μόρια επικίνδυνης σκόνης στον αέρα.

Τα μόρια σκόνης του αμίαντου είναι επιμήκη και όταν εισπνέονται ‘σχίζουν’ τους ιστούς των πνευμόνων όπου εγκαθίστανται και μπορεί να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης τους ανθεκτικότητας, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν

Πολλοί συμπολίτες μας που έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο που υπήρχε ή υπάρχει ακόμα και στις ελάχιστες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουν και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Σε ανακοίνωση του ο καρδιολόγος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης αναφέρει σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου στο λιμάνι της Πάτρας:

"Είναι γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος προκαλεί αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα,του στομάχου και του εντέρου. Στις ευνομούμενες χώρες έχουν φροντίσει να απομακρύνουν με ειδική διαδικασία τις πλάκες αμιάντου και να αντικατασταθεί από άλλα σύγχρονα και ακίνδυνα υλικά. Εν συντομία η διαδικασία αυτή προβλέπει να απομονωθεί η περιοχή και ειδικά συνεργεία με ειδικές στολές-προσομοιάζουν με τις στολές των αστροναυτών-να το απομακρύνουν σε ειδικούς χώρους ταφής,που από ότι γνωρίζω η χώρα μας δε διαθέτει. Κι αυτό γίνεται γιατί εάν συμβεί έκτακτο γεγονός όπως σεισμός ή κατάρρευση θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα Ν ιμάτια του αμιάντου που είναι αόρατα λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων και βοηθούντος και του ανέμου να διασπαρούν και να εισπνευσθούν από τους πολίτες με οδυνηρές συνέπειες ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Εννοείται ότι οι βλαπτικές αυτές επιδράσεις χρειάζονται χρόνια.

Εν προκειμένου είχαμε διάρρηξη υλικού σηκώθηκε σκόνη κάτι που είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Πρόβλημα θα υπάρξει και με την αποκομιδή των μπαζών.

Έχουμε ήδη ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός με το θάνατο ενός αθώου μετανάστη. Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες σ' αυτή την χώρα?

Ο Θεός να βάλει το χέρι του."

 
Top