Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση με το τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Ρόδου, το οποίο δέχθηκε πυρά από την Ελληνική Ακτοφυλακή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet.

«Κάτι βρωμάει στην κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος. Το πλοίο «ACT», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ανήκει σε συγγενή στελέχους του AKP, του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του στελέχους του AKP Αμπντουραχίμ Ντουνταρ. Μάλιστα, σημειώνει ότι τόσο το ίδιο πλοίο όσο και άλλα που ανήκουν στην ίδια εταιρεία έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα από την τουρκική ακτοφυλακή.

Επίσης αποκαλύπτεται από την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet ότι ο καπετάνιος ήταν μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο Mavi Marmara, το οποίο είχε προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, με αποτέλεσμα να επέμβουν Ισραηλινοί κομάντος και να υπάρξουν νεκροί Τούρκοι. Πριν μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ θα πληρώσει στις οικογένειες των θυμάτων 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. O Χαλούκ Σαμί Καλκαβάν που είναι καπετάνιος του ACT, ήταν στη λίστα επιβατών του Mavi Marmara, στο οποίο καπετάνιος ήταν ο αδελφός του.

Eπίσης, το 2013, σε έρευνα στο πλοίο «Zeynep Dundar» της ίδιας εταιρείας στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας είχαν εντοπιστεί 3.400 σφαίρες. Το πλοίο πήγαινε από την Ουκρανία στην Υεμένη και είχε δηλώσει ως φορτίο εργαλεία κουζίνας.

Το «Baris» με τους 595 πρόσφυγες

Η εταιρεία όμως έχει εμπλακεί και σε υπόθεση διακίνησης ανθρώπων. Το 2014 το φορτηγό πλοίο Baris, που ανήκει στην ίδια εταιρεία, έπαθε βλάβη ανοιχτά της Κρήτης και έπλεε ακυβέρνητο. Τελικά ρυμουλκήθηκε στην Ιεράπτρα και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 595 Σύρους πρόσφυγες.

Για την υπόθεση αυτή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε σε κάθε έναν από τους πέντε κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης 595 χρόνων.

 
Top