Ο γλύπτης Τάσος Νυφαδόπουλος μιλάει για την επίθεση του αποκαλούμενου ως "πάτερ Κλεομένη" στο γλυπτό "Κρίση", όπως αυτή φαίνεται στο βίντεο του "πάτερ Κλεομένη" "Ομολογία πίστεως στη Γλυφάδα".
Το γλυπτό «Κρίση» του γλύπτη Τάσου Νυφαδόπουλου είναι το πρώτο δημόσιο γλυπτό παγκοσμίως με θέμα την κρίση και τις συνέπειες της στον άνθρωπο και την κοινωνία. Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν τον Απρίλιο του 2015 στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Ο δημιουργός του είχε εμπνευστεί από συζητήσεις με ανθρώπους που είχαν φτάσει στα όρια τους και είχαν δει δικούς τους ανθρώπους να αυτοκτονούν λόγω των οικονομικών αδιεξόδων.
Ο καλλιτέχνης και η ομάδα του απευθύνθηκαν σε διάφορους δήμους της Αθήνας και ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης δέχθηκε να τοποθετήσει το γλυπτό στην λεωφόρο Βουλιαγμένης 602, εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα. Το γλυπτό δόθηκε στον δήμο δωρεάν και απεικονίζει έναν χρηματιστηριακό δείκτη και έναν απελπισμένο άνδρα, που κατρακυλά από πάνω του. Δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του, ο "πάτερ Κλεομένης" αποφάσισε να το βανδαλίσει.
Για το βανδαλισμό τοποθετήθηκε και ο καλλιτέχνης στο βίντεο. "Μιλάω δημόσια γι’ αυτό το γεγονός, γιατί αν επιτρέψω να περάσει έτσι είναι σαν να γίνομαι συνένοχος προς όποια άλλη πράξη βαρβαρότητας κάνει στο μέλλον σε δημόσια Τέχνη. Καλώ όλους να μοιραστούν αυτό το βίντεο στα social media που διαθέτουν ώστε να μη μείνουμε σιωπηροί σε μια τέτοια πράξη". 
Στο βίντεο που ανήρτησε στο Youtube ο δημιουργός του έργου, εμφανίζεται ο εν λόγω ιερέας να χαρακτηρίζει το γλυπτό "σατανιασμένο άγαλμα της νέας εποχής, μασωνικό", αλλά και να το στολίζει και με άλλα κοσμητικά επίθετα. Έπειτα, παίρνει ένα σφυρί και σπάει μέρος του αγάλματος.
 
Top