Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, σήμερα, Τρίτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση, επιστρέφοντας στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς, ενώ στα ανατολικά του νομού η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη, λόγω των βοριάδων εντάσεως έως 6 μποφόρ που θα πνέουν στον Ευβοϊκό.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά της χώρας θα φτάσει τους 35 βαθμούς, ενώ η ζέστη θα είναι πιο έντονη στα δυτικά, καθώς εκεί δεν φτάνει η ευεργετική επίδραση των μελτεμιών.

Ακόμα, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι από σήμερα οι βοριάδες στο Αιγαίο που μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ένταση 7 μποφόρ.

Ειδικότερα, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και βαθμιαία βορειοδυτικοί τοπικά στο Ιόνιο μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στα βόρεια.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός και το σύνολο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σε σχέση με τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Γιάννης Καπάκης είπε –μεταξύ άλλων– πως «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να γίνει πλήρης κατάσβεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, ευνοείται η πρόκληση και εξάπλωση πυρκαγιών ανά την επικράτεια.

«Είναι πολύ δύσκολη μέρα, από τις δυσκολότερες μέρες για φέτος, έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καπάκης.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «όλες οι δυνάμεις, όλος ο πυροσβεστικός μηχανισμός, οι δήμοι, οι περιφέρειες, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες, βρίσκονται μέσα στα δάση, ώστε να έχουμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε επεισόδιο κυρίως στο αρχικό στάδιο».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, σημείωσε πως «σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα, έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας και για τη Χαλκιδική και για ένα κομμάτι της Θεσσαλονίκης, πνέουν ισχυροί άνεμοι υπάρχει δεύτερο στάδιο επικινδυνότητας, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται έξω στα δάση και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς, αλλά κυρίως να την αντιμετωπίσουμε».

Οι περιοχές που βρίσκονται στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία και κεντρική - νότια Εύβοια), Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Κάρπαθο, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κω, Ρόδο).

«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι και στις υπόλοιπες περιοχές δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές. Για αυτό και πρέπει να υπάρχει προσοχή», τονίζει ο Σπύρος Γεωργίου.

«Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, (κατηγορία 3) θα είναι όλη η Κρήτη, η Λακωνία, Μάνη, όλη η βόρεια Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα μέχρι την Αχαΐα), τα νησιά του Ιονίου, ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, η Μαγνησία, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα, καθώς κι ένα μέρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη).

Επίσης στην κατηγορία 3 εντάσσονται κι η Μυτιλήνη, Σαμοθράκη και περιοχές νότια του Έβρου».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Όπως υπογραμμίζει ο Σπύρος Γεωργίου «σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.civilprotection.gr).

 
Top