«Παρά την προσπάθεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, διαμόρφωσης ενός τεχνητού κλίματος ευφορίας και καλλιέργειας προσδοκιών, που έχουν βέβαια διαψευστεί κατ’ επανάληψη, οι εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ ανησυχητικές και δείχνουν πως περνά σε νέα φάση όξυνσης» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το Κυπριακό.

«Η σημερινή φάση σχετίζεται και με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο, με τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας και γενικότερα με τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, γύρω από τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, τους δρόμους διακίνησης εμπορευμάτων, καθώς και της συναφούς με αυτά αξιοποίησης της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Κύπρου.

Η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως το βασικό πρόβλημα η διασφάλιση της ειρηνικής διαβίωσης και ασφάλειας των δύο κοινοτήτων σε ένα νησί, γίνεται με στόχο να συγκαλυφθεί στην ουσία της η πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της προώθησης μεγάλων συμφερόντων.

Να διαγραφεί και μέσω αυτού του τρόπου, το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Και ότι αυτό φέρει τη σφραγίδα της επέμβασης του ΝΑΤΟ, αλλά και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι η λύση που μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια προβλέπει τη δημιουργία δύο συνιστώντων κρατών. «Η λύση αυτή είναι και διχοτομική και επικίνδυνη», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τη θέση του ΚΚΕ για μία ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο που αφέντης θα είναι ο λαός της.

«Οι εξελίξεις δεν είναι απλά ανησυχητικές. Γίνονται πολύ επικίνδυνες. Οι ανταγωνισμοί οξύνονται και αφορούν το ποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα επικρατήσουν για την εκμετάλλευση και μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου κι άλλων πηγών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Επί της ουσίας, η διχοτομική λύση του Κυπριακού συνιστά διεθνή ανησυχητική εξέλιξη, γιατί εκτός του ότι δεν εγγυάται βιώσιμη λύση υπέρ του λαού της Κύπρου, στην πράξη μπορεί να συνδεθεί με νέα όξυνση των αντιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς στην περιοχή.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που προπαγανδίζουν το μονόδρομο της ευρωνατοϊκής «στρούγκας» για τη χώρα μας, είναι τεράστιες» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. 

 
Top