Βασίλειος Τσάμης 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι :
1. Η Τουρκία με NAFTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας ξεκίνησε απο χθες διήμερη ναυτική άσκηση η οποία είχε ανακοινωθεί στις 6 Αυγούστου -δλδη την ίδια ημέρα που η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία που καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους.
Η Τουρκική άσκηση διεξάγεται ανατολικά και νότια της Ρόδου και του Καστελόριζο, σηματοδοτώντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία ή κίνηση που θα περιορίζει τα δικά της σχέδια στην περιοχή.

2. Το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε την Δευτέρα έρευνες σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα επαναλάβει τις εργασίες εξερεύνησης ενέργειας. Η Ελλάδα μέχρι χθες υποστήριζε ότι η περιοχή ερευνών βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Απο χθες είναι αμφίβολο αν μπορεί να το πει, δεδομένου ότι εκεί βρίσκεται και επιχειρεί η Τουρκία.

Την ίδια στιγμή :
Σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει αντίδραση ουσίας.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, που προεδρεύει αυτο το εξάμηνο της ΕΕ, δήλωσε ότι οι μονονερεις ενέργειες της Τουρκίας θα... μπορούσαν να επιδεινώσουν τις σχέσεις ΕΕ, Τουρκίας.
Σε επίπεδο ΝΑΤΟ κατά πως φαίνεται η οπτική του ΝΑΤΟ βλέπει χώρο και όχι χώρες.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθιά για τα εκπεφρασμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος
- διεκδικούν!- δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και η μέχρι στιγμής Ελληνική αντίδραση είναι υποτονική.
Το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών με ανακοίνωση του μιλά για "ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού" και κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Συμπέρασμα :
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία προχώρησε σε στρατιωτικοποίηση των διεκδικήσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας με την κίνηση του ερευνητικού πλοίου
Oruc Reis Τουρκική σημαία σε περιοχή στόχο της,
οταν την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν προχώρησε σε
δημιουργία συνθηκών αποτροπής με στρατιωτικά μέσα.
Μέχρι στιγμής ο Ελληνικός στόλος περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή των τουρκικών ενεργειών.
Πλέον, το Καστελόριζο εκ των πραγμάτων είναι ελληνικό νησί μέσα σε τουρκική θαλλασα οταν την ίδια στιγμή η Ελλάδα και η ΕΕ της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος δεν έχουν την δυνατότητα να ανακόψουν την υλοποίηση των κατακτητικών σχεδιασμών της Άγκυρας με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια.
Η Τουρκία παίρνει "με το σπαθί της" θέση ηγέτη στην εν εξελίξει αναμέτρηση των μεγάλων συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά συνέπεια, προκύπτουν κάποια βασικά ερωτήματα:
1. Υπάρχει και αν υπάρχει που βρίσκεται η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας;
2. Τι ακριβώς συμβαίνει και δεν υπάρχουν αντιδράσεις ουσίας σε διεθνές επίπεδο και απο την πλευρά της Ελλάδας;
Γιατί η Ελλάδα αφήνει να δημιουργηθούν τετελεσμένα;
 
Top