Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα σοσιαλδημοκρατικό.
Είναι κόμμα...
σοσιαλιστικό.
Η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί σωσίβιο
του σύγχρονου μονοπωλιακού καπιταλισμού.
Η ομοιότητα της σοσιαλδημοκρατίας με το σοσιαλισμό
είναι όση και η ομοιότητα του φάντη με το ρετσινόλαδο.
Η σοσιαλδημοκρατία είναι μια προσπάθεια
διαιώνισης του καπιταλιστικού συστήματος…»
Ανδρέας Παπανδρέου

Σαν σήμερα τον Οκτώβρη του 1981, το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 48,06%. Μια εκλογική νίκη που άλλαξε την πορεία της χώρας, που απελευθέρωσε το λαό από το ζυγό της δεξιάς, της βίας και νοθείας, τον τρόμο απέναντι στο χωροφύλακα... από τον εμφύλιο μέχρι εκείνη τη νύχτα.
Πέρασαν 38 ολόκληρα χρόνια. Η πατρίδα στενάζει κάτω από νέο ζυγό κι όλοι απαρνήθηκαν τις Εθνικές παρακαταθήκες, τις κατακτήσεις του λαϊκού ηγέτη που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας έδωσε Εθνική υπόσταση στο λαό και την Πατρίδα.
Η Μακεδονία παραδόθηκε, η κατεχόμενη Κύπρος υφίσταται τους βιασμούς των συμμάχων του τουρκικού φασιστικού καθεστώτος κι οι ελληνόφωνοι πολιτικοί ταγοί, "αριστεροί" και δεξιοί, πανηγυρίζουν για τα Twitter των δυναστών μας στην Ευρώπη του 4ου Ράιχ, ενώ τα τρυπάνια του σουλτάνου οργώνουν το Αιγαίο και παραβιάζουν την κυριαρχία της Νήσου μας. Η ελάχιστη εθνική κυριαρχία παραχωρήθηκε στους τραπεζίτες κι οι κυβερνήσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι των τραπεζιτών. Θέλουν, όλοι μάλιστα, να αναθεωρήσουν το αστικό Σύνταγμα, τελευταίο οχυρό αντίστασης απέναντι στη "νέα τάξη", όταν γνωρίζουν πως η πατρίδα μας δεν διαθέτει ελάχιστο δικαίωμα εθνικής νομοθεσίας, παραχωρώντας έτσι τα πάντα στους τραπεζίτες.
Ο «Κοινωνικός Πατριωτισμός», η άρρηκτη σύνδεση του Κοινωνικού με το Εθνικό, ο πατριωτισμός που στηρίζεται σε κείνα τα κοινωνικά (ταξικά) θεμέλια που συγκρούονται στρατηγικά και τακτικά με τις δυνάμεις που ισοπεδώνουν και καταλύουν τη συγκρότηση (δομές και θεσμούς) των Εθνικών Κρατών, δηλαδή που καταλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των Εθνικών Ζητημάτων… "ποινικοποιήθηκε" από το σύνολο των υποταγμένων στο 4ο Ράιχ πολιτικών δυνάμεων.
Δεν ξεχνάμε:
Στην πρώτη επινίκια δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, τόνιζε μεταξύ άλλων:
«Απόψε κατέχομαι από βαθιά συγκίνηση. Είμαι πράγματι συγκινημένος για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Και έχω ταυτόχρονα το αίσθημα βαθιάς ευθύνης, την οποία επωμίζομαι εγώ και οι συνεργάτες μου, για να πραγματώσουμε το έργο της αλλαγής. Πράγματι, πιστεύετε αυτά που πιστεύω και εγώ, γιατί η αλλαγή σήμερα είναι όρος για την επιβίωση του έθνους, για την ευημερία του λαού μας, για να βγει πέρα το πρόγραμμα της μεγάλης αλλαγής, για να εδραιωθούν επιτέλους οι προσδοκίες του λαού μας, θα απαιτηθεί η άμεση ενεργός συμμετοχή σας στο πρόγραμμα της αλλαγής. Και θα κάνουμε την αλλαγή χειροπιαστή. Η αλλαγή θα δείξει το πρόσωπό της πάρα πολύ γρήγορα, πολύ άμεσα. Στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Είναι η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα, γιατί μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα μείνουμε στις επάλξεις αυτού του αγώνα για τη νέα Ελλάδα, που όλοι προσδοκούμε. Μια Ελλάδα που θα ανήκει στο λαό της. Μια Ελλάδα που θα τη διαφεντεύει ο λαός της… και να ξέρετε, πως θα τιμήσω το μεγάλο συμβόλαιο τιμής, που συνήψα τόσα χρόνια μαζί σας»
Και πράγματι το τίμησε:
- Η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ορκίστηκε στις 21 Οκτώβρη και στις 22 Οκτώβρη γίνεται η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.
- Στις 15 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ στην Αθήνα -όταν τότε για την ΕΟΚ, τις ΗΠΑ ήταν χαρακτηρισμένος "τρομοκράτης"-, όπου εκφράζεται η υποστήριξη της Ελλάδας για να αποκτήσουν πατρίδα οι Παλαιστίνιοι (χρέος του Ανδρέα στα Εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που στήριξαν το ΠΑΚ).
- Εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες έφθαναν στο 37,5% στα μεροκάματα και 42,5% στους μισθούς (παράλληλα εξαγγέλθηκε και καθιερώθηκε η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή - ΑΤΑ).
Ανδρέας Παπανδρέου: «Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη ποιότητα ζωής, μια ανθρώπινη ζωή στα χωριά και στις πόλεις. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε πόλεις που αξίζει να ζει κανείς. Θέλουμε να φτιάξουμε πάρκα, παιδικούς σταθμούς, ιατρικούς σταθμούς για την πλήρη περίθαλψη του πολίτη, του Έλληνα και της Ελληνίδας. Θέλουμε να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο…».
- Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) «Για να καταργηθούν τα προνόμια των ολίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευθούν η μητέρα, το παιδί, τα γηρατειά…. Την κοινωνικοποίηση της υγείας που συνεπάγεται την δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών. Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γηρατειά και ανεργία που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού...»
- Παιδεία. Θεσπίστηκε η δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία της εκπαίδευσης. Κατοχυρώθηκε η αυτοδιοίκηση των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ και δημιουργήθηκε ο θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων. «Αποτελεί για μας η Παιδεία βάθρο και θεμέλιο της μεγάλης Αλλαγής, γι' αυτό θεωρούμε εθνική ντροπή το ρεκόρ του αναλφαβητισμού που είχε η χώρα μας σ' ολόκληρη την Ευρώπη...»
- Κοινωνικό κράτος έλαβε ιδιαίτερη πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Οι άστεγοι, οι άποροι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες απέκτησαν μια θέση στην κοινωνία και λήφθηκαν μέτρα για την περίθαλψη και επαγγελματική αποκατάστασή τους.
· Κατοχύρωση του 5θήμερου, 40ωρου και 4 εβδομάδων αδείας
· Αύξηση στις κατώτατες συντάξεις
– Επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
· Προστασία του εισοδήματος με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή
· Αυτοτελή σύνταξη για την Αγρότισσα  - Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς όλους τους αγρότες
· Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας
· Οργάνωση Δημόσιων Βρεφονηπιακών Σταθμών – Διακοπών για παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, ΚΑΠΗ...
· Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας...  και τόσα άλλα...
Μόνον ελαφρά μειδιάματα, νοσταλγία και νευρικές κρίσεις, προκαλούν τα πιο πάνω σήμερα…
Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει θέληση και βούληση να επιστρέψουμε στις κατακτήσεις της πρώτης προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας, της πρώτης και μοναδικής κυβέρνησης αριστεράς, της πρώτης και μοναδικής ακηδεμόνευτης κυβέρνησης στην Πατρίδα μας.
Κανείς δεν θέλει να οικοδομήσει ξανά αυτονόητες κατακτήσεις που ισοπέδωσε ο δήθεν «εκσυγχρονισμός» της σημητικής λαίλαπας, του ΓΑΠ, του Βενιζέλου, του νέου σχήματος κιναλ και σια κι η εξαθλίωση του Τσίπρα, του πρώτου πρωθυπουργού που ομολογούσε ότι κυβερνάει εκβιαζόμενος... χωρίς να ντρέπεται, χωρίς να έχει την πολιτική παιδεία ούτε καν αστών πολιτικών, που μπροστά σε απλούστερους εκβιασμούς δεν υπέκυψαν: ακόμη κι ο "εθνάρχης" της δεξιάς, μπροστά στους "εκβιασμούς" της Φρειδερίκης, προτίμησε τη φυγή ως "Τριανταφυλλίδης", ο αστός Γεώργιος Παπανδρέου, μπροστά στον Κοκό είπε ΟΧΙ κι αγόρασαν τους βουλευτές του (ΑποσταCia Μητσοτάκη)...
Η "αριστερά" του Τσίπρα, προσκυνημένου τραπεζοϋπαλλήλου και μάλιστα χαμηλόβαθμου, ομολογεί ότι διαφωνεί με τα μνημόνια, αλλά τα εφαρμόζει για το καλό μας... Δεν είναι μια ενσωμάτωση στον νεοφιλελευθερισμό, είναι πολιτική υποταγή!
Μια απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων του 1981 θέτει στο περιθώριο τους απατεώνες «επικοινωνιολόγους», γιάπηδες και «τεχνοκράτες»:
1981 Εγγεγραμμένοι: 7.059.778
Ψήφισαν: 5.753.478
ΠΑΣΟΚ: 48,1% (2.726.309 ψήφοι)
Μακρινές κατακτήσεις, σήμερα είναι οράματα αγώνων…
Σήμερα, δυστυχώς, αναζητούμε το χθες του μεγάλου ηγέτη!
Για να βρεις το μέλλον σου... πρέπει να καταλάβεις το παρελθόν σου!
Νομίζουν πως είναι νεκρός...
Αλλά ξεχνούν πως οι Λαϊκοί Ηγέτες δεν πεθαίνουν ποτέ!
Ζουν στις καρδιές των λαών λαού αιώνια!
Σχετικά:
  Όταν μπροστά στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της υποκλινόταν η παγκόσμια κοινότητα
Hafez Al Assad: "Τούρκος στρατιώτης σε ελληνικό έδαφος, σημαίνει επίθεση εναντίον της Συρίας"!
51 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΚ... 100 από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου!
Ακόμη κι οι "δημόσιοι κατήγοροι" του Ανδρέα Παπανδρέου σ' εκείνη τη σκευωρία των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών με το "βρώμικο '89" σήμερα σκυλεύουν τον Ηγέτη: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών! "La vita è bella"... "Η ζωή είναι ωραία"!
H επέτειος ίδρυσης του ΠΑΚ... μετατράπηκε σε "Ημέρα των ερωτευμένων με τη σοσιαλδημοκρατία"!
Φιδέλ Κάστρο: «Ανεξαρτησία σημαίνει να έχεις το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου και να του λες Άντε γαμήσου»... Ο Φιδέλ κι η αγνοημένη του σχέση με το ΠΑΚ του Ανδρέα

"Οι αναμνήσεις μας είναι η δύναμή μας.
Ας μην αφήσουμε ποτέ να σβηστούν από τη μνήμη
οι ηρωικοί σταθμοί της Ιστορίας μας
κι όταν η νύχτα επιχειρεί να ξανάρθει
εμείς ας βάλουμε φωτιά στις μεγάλες επετείους,
όπως θα ανάβαμε πυρσούς"
Βίκτωρ Ουγκό, από γράμμα στον Λουί Μπλανκ (1877)

 
 
 
 
 
Top