Μόλις 10 αυθαίρετα έχουν κατεδαφιστεί σε αιγιαλούς και δάση κοντά στη λεωφόρο Αθηνών- Σουνίου που ξεκίνησε λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στο παραλιακό μέτωπο εξαγγέλθηκε πριν από ένα έτος και στη συνέχεια ανατέθηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες. Περιείχε, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μια "καινοτομία" που κατέστη εφικτή με νομοθετική ρύθμιση: ενώ οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλό πραγματοποιούνται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στην περίπτωση αυτή δόθηκε αρμοδιότητα και στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε την προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού για την κατεδάφιση 300- 400 κτισμάτων από τις 3.200 που έχουν καταγραφεί στην Αττική.

Τα προβλήματα φάνηκαν από την πρώτη κατεδάφιση. Το πρώτο αυθαίρετο που είχε επιλεγεί ήταν ένα beach bar παραλιακού ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο, το οποίο είχε καταγραφεί ως αυθαίρετο το 1997, το 2010 και το 2016. Τα μηχανήματα διαπίστωσαν και χρειάστηκαν 4,5 εβδομάδες για τη διαδικασία. Ο δε, διεθνής διαγωνισμός με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, δεν κατέληξε ποτέ. Μόλις μια εταιρεία υπέβαλε προσφορά και καθώς δεν διέθετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα αποκλείστηκε και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Πού χωλαίνουν οι κατεδαφίσεις; Το σύνηθες είναι η απουσία πολιτικής στήριξης, κάτι που όμως δεν ίσχυε στην προκειμένη περίπτωση καθώς οι κατεδαφίσεις είχαν προβληθεί μετά το Μάτι. Μια άλλη αιτία είναι ότι υποεκτιμάται ο χρόνος που χρειάζεται, ενώ απαιτείται και συνδυασμός έμπειρων υπαλλήλων και αυστηρού εισαγγελέα για να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τυχόν αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

 
Top