Σε απόγνωση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες του, 
έχουν πέσει στο απόλυτο κενό.

Η κυβέρνηση έχοντας χάσει σχεδόν όλα τα κοινωνικά ερείσματα της και έρμαιο των εσωτερικών της «δαιμόνων», οδεύει προς μια ταπεινωτική ήττα στις επικείμενες εκλογές, είτε πραγματοποιηθούν τον Μάιο, είτε το Φθινόπωρο.


Τελευταία απέλπιδα προσπάθεια του για να διασωθεί πολιτικά, ο εναγκαλισμός του με τη διαπλοκή, που πυροβολούσε αδιακρίτως, μέχρι που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η συμμετοχή του Πέτρου Κόκκαλη, γιου του επονομαζόμενου εθνικού προμηθευτή Σωκράτη Κόκκαλη, στο ευρωψηφοδέλτιο, έριξε και το «τελευταίο φύλλο συκής, στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑμε τη διαπλοκή.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που αγωνιά πλέον και για την πολιτική επιβίωση του. Όπως επισημαίνεται, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει βρεθεί και την πιθανή εκλογική συντριβή του, προβαίνει σε κινήσεις υψηλού ρίσκου, όπως αυτή του Πέτρου Κόκκαλη.

Η απόφαση της οικογένειας Κόκκαλη να διαβεί το Ρουβικώνα και να ταχθεί ανοικτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι και η εγχώρια διαπλοκή παίζει το τελευταίο χαρτί της. Φοβάται ότι θα χάσει τα προνόμια της και στηρίζει Τσίπρα, μήπως και αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η συμμετοχή του μεγαλοεπιχειρηματία, στο ευρωψηφοδέλτιο «πάγωσε» την αριστερή βάσητου κόμματος του, ενώ προκάλεσε και αντιδράσεις στους βουλευτές της «Ομάδας των 53», καθώς παραβιάζεται το άτυπο μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη της κίνησης των "53" τονίζουν ότι ο Πέτρος Κόκκαλης ακυρώνει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι μάχεται τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια επικρατεί προβληματισμός και από την τελευταία δημοσκόπηση της ALCO, φιλικής εταιρείας προς την κυβέρνηση, που δείχνει να διευρύνεται (έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα) η διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση της ιδίας εταιρείας.

Σύμφωνα με τη εν λόγω μέτρηση η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 6,9 ποσοστιαίες μονάδες στη μάχη των Ευρωεκλογών.

Το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ μυρίζει «μπαρούτι» καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση επιρρίπτει από σήμερα ευθύνες για την επικείμενη συντριβή στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως τονίζεται όλες οι προσωπικές αποφάσεις του κατέληξαν σε ναυάγιο.
«Μυθικά» λάθη και διεύρυνση-μαϊμού

Η ακατανόητη βιασύνη του πρωθυπουργού για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπώναποδείχθηκε ότι ήταν ένα στρατηγικό λάθος, που οδήγησε στην ολική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑστη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος είναι άκρως απογοητευτικά.

Όπως επισημαίνεται το Μαξίμου έπεσε πανηγυρικά έξω στην εκτίμηση της ότι το Σκοπιανό θα ξεχαστεί γρήγορα. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποδείχθηκε ότι θα κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο.

Παρα ταύτα, η κυβέρνηση, που είναι σε αποδρομή, συνεχίζει να προκαλεί την οργισμένη κοινή γνώμη, χαρακτηρίζοντας ως «φασίστες» όσους διαμαρτύρονται για την υπογραφή της συγκεκριμένης Συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας την τραγική εικόνα της κυβέρνησης του, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο του για διεύρυνση του κόμματος του προς την κεντροαριστερά. Προς αυτή την κατεύθυνση απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης σε παλαιά στελέχη του χώρου, που σήμερα είναι πολιτικά άστεγοι. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Λούκα Κατσέλη, ο Νίκος Μπίστης και ο Γιάννης Ραγκούσης, είναι οι περισσότερο «γνωστοί» που έσπευσαν να στηρίξουν την καταρρέουσα κυβέρνηση και να υποστηρίξουν το εγχείρημα Τσίπρα για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ωστόσο όπως τονίζεται είναι ξεχασμένα στελέχη χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι πρωταγωνιστεί σε επίπεδο εξελίξεων έβαλε στην κυβέρνηση τους: Μωραΐτη – Τόλκα, πρώην υπουργούς του Γιώργου Παπανδρέου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αποτυχημένη απόπειρα λεηλάτησης του ΚΙΝΑΛ, καθώς και τα δυο στελέχη παρέμεναν ανενεργά και αναζητούσαν τρόπο για να επιστρέψουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, ικανοποιώντας τις προσωπικές φιλοδοξίες τους.
Σκανδαλολογία ώρα μηδέν

Μηδαμινά είναι τα αποτελέσματα και από την σκανδαλολογία που συστηματικά συντηρεί για να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία. Η συκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων του φαίνεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φάνηκε στην υπόθεση της Novartis, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να εμπλέξει και τη Δικαιοσύνη.

Η Novartis όμως έγινε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση καθώς αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για ένα καθαρό ιατρικό σκάνδαλο. Ουσιαστικά, όμως φάνηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης που είναι στη γραμμή Πολάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ξανά τις εκλογές εάν βάλει μερικούς στη φυλακή.

Το φιάσκο με τη Μυρσίνη Λοίζου η οποία εισέπραττε παρανόμως για 5,5 χρόνια τη σύνταξη της αποθανούσας μητέρας της, αποτελεί και τη χαριστική βολή στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου
 
Top