Ο υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, έδωσε μία συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο.

Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», είπε. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».

Αν οι διπλωματικές πηγές της Αθήνας υποστήριξαν ότι χάθηκε το νόημα των δηλώσεων Κατρούγκαλου στη μετάφραση και ότι ο υπουργός δεν εννοούσε την συμμετοχή της Τουρκίας στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποδέχεται πλέον εκπτώσεις όσον αφορά τα ελληνικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της ανήκουν

. Παρακινούμενη από το φοβικό σύνδρομο μοιάζει διατεθειμένη να συζητήσει κάποιου είδους συνδιαχείριση-συνεκμετάλλευση με την Άγκυρα.

Κατά τη συνάντηση εργασίας που έχουν σήμερα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να συνεχίζει να ρίχνει γέφυρες φιλίες παρ’ ότι οι εθνικιστικοί τόνοι ανεβαίνουν επικίνδυνα στην Τουρκία, µε βασικό εκφραστή τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως αντιμετωπίζουν θετικά την συμπερίληψη της Τουρκίας στο ενεργειακό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κατρούγκαλος προέβη σε δηλώσεις στο Πρακτορείο Ανάντολου ενόψει της συνάντησης που θα πραγματοποιήσει αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αντάλια.

Απαντώντας στο ερώτημα πως αντιμετωπίζει η Ελλάδα την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση στη Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός είπε:

«Φυσικά αντιμετωπίζουμε θετικά την συμπερίληψη της Τουρκίας. Πως μπορεί να αποκλείσει κάποιος την Τουρκία η οποία έχει ακτή τόσων χιλιομέτρων στην Μεσόγειο, από αυτή την περιοχή; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο».

Ο Κατρούγκαλος σε ό’τι αφορά τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως και οι δυο πλευρές στην Κύπρο έχουν δικαιώματα.

Ανέφερε πως πραγματοποιούν συνομιλίες με την Τουρκία προκειμένου να βρουν τον τρόπο οικοδόμησης της εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, σημείωσε πως είχαν έναν ειλικρινή διάλογο με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες και καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Αναφορικά με την θαλάσσια γραμμή ανάμεσα στις δυο χώρες είπε:

«Οι ηγέτες των δυο χωρών συμφώνησαν για την διασφάλιση της θαλάσσιας σύνδεσης από την Ίζμιρ στο Λιμάνι Λαυρίου. Πιστεύω πως τα δρομολόγια αυτά θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο».

Αφού τόνισε πως καταβάλλουν προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τις θέσεις των δυο πλευρών πριν την διεξαγωγή των ενδεχόμενων συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, είπε πως επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση κατά τεμενών στη Νέα Ζηλανδία και την έξαρση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είπε:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι παραδειγματικές χώρες οι οποίες προσπαθούν να αποδείξουν πως μπορεί να υπάρξει μια καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών που έχουν διαφορετικές θρησκείες».

Εφιστώντας την προσοχή πως στην Ευρώπη επικρατεί μια διαμάχη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν μια ανοιχτή κοινωνία και τον σεβασμό στις ελευθερίες και των ξενόφοβων, ακραίων εθνικιστών, που μεγαλώνουν και την Ισλαμοφοβία ο Κατρούγκαλος είπε:

«Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σημαντική μόνο από την άποψη της οικονομίας, αλλά είναι σημαντική και από την άποψη της Ευρώπης που θα θέλαμε να δούμε στο μέλλον. Εμείς επιθυμούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και για την ταυτότητα της Ευρώπης και για να δείξουμε το ευρωπαϊκό μέλλον το οποίο οραματιζόμαστε».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία ζητά την αναστολή των ενταξιακών διαβουλεύσεων με την Τουρκία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και πρόσθεσε:

«Όλοι οι Έλληνες μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισαν κατά του ψηφίσματος !!!!. Αυτό σημαίνει πως εμείς θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό είναι προς όφελος εκτός του τουρκικού λαού και της Ευρώπης και της Ελλάδας».

Υπογράμμισε πως η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στην Τουρκία και ανέφερε:

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό σε όλα τα φόρα που είμαστε παρόντες. Θα υποστηρίξουμε πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η Τελωνειακή Ένωση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και ταυτόχρονα της Ευρώπης και της Ελλάδας».

ethnikosmaxitis.gr

 
Top