Εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά βασίζονται σε ένα ποτήρι καφέ για να τους ξυπνήσει έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς να κουτουλάνε από τοίχο σε τοίχο. Τι θα λέγατε λοιπόν αν γνωρίζατε πως μαζί με τον καφέ σας σερβίρονται και μερικά βακτήρια που είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία σας;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία της Πενσυλβάνια της Αμερικής απέδειξε πως οι καφετιέρες είναι γεμάτες με επικίνδυνα βακτήρια. Συγκεκριμένα συμμετείχαν στην έρευνα 28 καφετιέρες καταστημάτων καφέ και αποδείχτηκε πως οι μισές από αυτές είχαν εκατομμύρια βακτήρια που ήταν διασκορπισμένα στη συσκευή, στο φίλτρο, στην κανάτα και στο στόμιο από όπου βγαίνει ο καφές.

Τα βακτήρια που ανακαλύφθηκαν ήταν πολλά και μερικά από αυτά ήταν το E. coli και ο σταφυλόκοκκος. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αυτά τα βακτήρια σε μικρή ποσότητα δεν είναι κακά για τον οργανισμό, αλλά αν συσσωρευτούν ένας άνθρωπος μπορεί να νοσήσει.

Οι καφετιέρες που υπάρχουν στα καταστήματα είναι λίγο δύσκολο να ελεγχθούν αλλά αυτές που υπάρχουν στα σπίτια πρέπει να πλένονται τακτικά. Μην παραμελείτε ποτέ να πλένετε την καφετιέρα σας αν δεν θέλετε να αρρωστήσετε.

Πώς να καθαρίσετε την καφετιέρα σας

Αφού πιείτε τον καφέ σας φροντίστε να βγάλετε όλα τα εξαρτήματα που αφαιρούνται προκειμένου να τα πλύνετε. Πλύντε τα καλά με σαπούνι και νερό. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το νερό της καφετιέρας συχνά.

Για να καθαρίσετε το εσωτερικό της αφού ξεπλύνετε την κανάτα με κρύο νερό γεμίστε την με 1 μέρος λευκό ξίδι και 2 μέρη νερό. Ρίξτε το μείγμα στο δοχείο νερού της καφετιέρας. Βάλτε την καφετιέρα σας σε λειτουργία και περιμένετε να τελειώσει το πρόγραμμα. Κλείστε τον διακόπτη και αφήστε το μείγμα σας για 15 λεπτά. Επαναλάβετε άλλη μια φορά μόνο με καθαρό νερό. Μετά το τέλος του προγράμματος αφήστε το νερό να κάνει τη δουλειά του για άλλα 15 λεπτά. Ξεπλύντε την κανάτα και η καφετιέρα σας είναι και πάλι πεντακάθαρη και έτοιμη για χρήση.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται μια φορά το μήνα.

Έξτρα tip Αφήνετε το καπάκι της καφετιέρας ανοιχτό μετά από κάθε χρήση ώστε να μπαίνει ο αέρας και να στεγνώνει εσωτερικά. Τα βακτήρια λατρεύουν την υγρασία. Γιατί να τους κάνετε τη χάρη;

Έξτρα tip 2 Επιπλέον, μια φορά το μήνα πλύντε όλα τα εξαρτήματα με σαπούνι και νερό και τοποθετήστε τα μέσα σε ένα μπολ με ίση ποσότητα νερού και ξιδιού.

 
Top