Σοκάρουν οι προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IACR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με αυτές,ο καρκίνος εκτιμάται ότι θα σκοτώσει φέτος 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ τα νέα περιστατικά που θα διαγνωστούν θα φτάσουν τα 18,1 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία, που αφορούν σε 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου και τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό "CA: A Cancer Journal for Clinicians", δείχνουν μια επιδείνωση σε σχέση με το 2012 (όταν είχαν δημοσιευθεί τα προηγούμενα αντίστοιχα στοιχεία της μελέτης GLOBOCAN), οπότε υπήρχαν 8,2 εκατομμύρια θάνατοι και 14,1 εκατ. νέα περιστατικά.

Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση και γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και σε μια σειρά από κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Σαφής είναι η τάση να μειώνονται αναλογικά διεθνώς οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη φτώχεια και τις λοιμώξεις, ενώ αυξάνονται όσοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής.

Στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες θα εμφανίσουν κάποιο καρκίνο, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από τη νόσο. Ο συνολικός αριθμός καρκινοπαθών που επιβιώνουν μια πενταετία μετά την αρχική διάγνωση, υπολογίζεται σε 43,8 εκατομμύρια.

Οι καρκίνοι των πνευμόνων, του μαστού και του παχέος εντέρου (ορθοκολικός) είναι οι τρεις συχνότερες μορφές καρκίνου και για τα δύο φύλα από άποψη αριθμού περιστατικών.

Από άποψη θνησιμότητας οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στον καρκίνο των πνευμόνων (1,8 εκατ. θάνατοι ή 18,4% του συνόλου), με δεύτερο τον καρκίνο του εντέρου (881.000 θάνατοι ή 9,2%), ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του στομάχου (783.000 θάνατοι ή 8,2%), του ήπατος (782.000 θάνατοι ή 8,2%) και του μαστού (627.000 θάνατοι ή 6,6%).

Στους άνδρες η Νο 1 αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος των πνευμόνων (22% του συνόλου) και ακολουθούν του ήπατος (10,2%) και του στομάχου (9,5%). Σε αριθμό νέων περιστατικών στους άνδρες προηγείται ο καρκίνος των πνευμόνων (14,5% του συνόλου) και έπονται του προστάτη (13,5%) και του παχέος εντέρου (10,9%).

Στις γυναίκες τόσο ο συχνότερος όσο ο και πιο θανατηφόρος είναι ο καρκίνος του μαστού (24,2%) και 15% αντίστοιχα), ενώ ακολουθούν των πνευμόνων και του εντέρου. Όμως σε 28 ανεπτυγμένες χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα κ.α.) ο καρκίνος των πνευμόνων σκοτώνει τις περισσότερες γυναίκες, κυρίως τις καπνίστριες.

Με 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη έχει το 23,4% των περιστατικών καρκίνου και το 20,3% των θανάτων παγκοσμίως.

 
Top