Η Άσμα αλ-Άσαντ επανήλθε αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα όταν το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA και η συριακή προεδρία έδωσαν στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, η οποία εικονίζει την 43χρονη χαμογελαστή με ορό στο χέρι της να υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία καθισμένη δίπλα στον σύζυγό της σ' ένα δωμάτιο που μοιάζει με θάλαμο νοσοκομείου.

«Η Άσμα αλ-Άσαντ αρχίζει τον πρώτο κύκλο της θεραπείας για κακοήθη όγκο του μαστού ο οποίος ανακαλύφθηκε σε αρχικό στάδιο», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram.

Η Άσμα αλ-Άσαντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο - όπως μαρτυρά και η έντονα λονδρέζικη προφορά της- από Σύρους γονείς. Οι γονείς της ήταν σουνίτες μουσουλμάνοι από την Χομς. Παντρεύτηκε τον Άσαντ το 2000 σε ηλικία 25 ετών, ενώ εκείνος ήταν 35. Ο πατέρας της ήταν καρδιολόγος.


Εκείνη φοίτησε σε σχολείο της Εκκλησίας της Αγγλίας και οι φίλοι της την αποκαλούσαν Έμμα. Ήταν μέτρια μαθήτρια, αστεία και φιλική αν και αρκετά ευέξαπτη.

Σπούδασε Γαλλικά και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου King’s College και στη συνέχεια εργάστηκε για μικρό διάστημα σε μια τράπεζα επενδύσεων στη Νέα Υόρκη.

Με τον Μπασάρ γνωρίστηκαν όταν εκείνος έκανε πρακτική ως οφθαλμίατρος στο Λονδίνο. Ο γάμος τους το 2000 έγινε στα κρυφά, λίγους μήνες αφού εκείνος έγινε πρόεδρος έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του.

Πηγή

 
Top