Το αντηλιακό και η προστασία από τον ήλιο με καπέλα, γυαλιά ηλίου και ανοιχτόχρωμα ρούχα μπορούν όντως να σώσουν ζωές. Ποια 2 σημεία όμως είναι αυτά που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε να βάλετε αντηλιακό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πατούσες και οι παλάμες είναι δύο σημεία αρκετά επικίνδυνα για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ο λόγος είναι επειδή ο περισσότερος κόσμος ξεχνάει να βάλει αντηλιακό σε αυτά τα δύο σημεία ή δεν θεωρεί πως υπάρχει πρόβλημα αν παραληφθούν την ώρα της επάλειψης με αντηλιακό. Αυτός είναι ένας πολύ γενικός κανόνας όμως, καθώς κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

Τα πιο συνηθισμένα σημεία που εμφανίζεται πρώτα ο καρκίνος του δέρματος είναι αυτά που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο και συγκεκριμένα το πρόσωπο, τα αφτιά, ο λαιμός, τα χείλη, τα χέρια και τα πόδια.

«Οι πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο στις παλάμες, στις πατούσες και πίσω από τα νύχια», τονίζει η Whitney Bowe, γνωστή δερματολόγος της Νέας Υόρκης, στο site womenshealthmag.com.

Κι όμως, όσο περίεργο και αν σας ακούγεται ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο θανατηφόρος για τους Αφροαμερικάνους. Αυτό συμβαίνει λόγω της σκουρότητας του δέρματός τους που κάνει τον καρκίνο δύσκολα ανιχνεύσιμο.

Στις πιο καστανές επιδερμίδες μπορεί πιο εύκολα να εμφανιστεί κάποιο είδος καρκίνου στο κεφάλι και στον λαιμό, ειδικά αν τα μαλλιά είναι κοντά και ο λαιμός είναι εκτεθειμένος στον ήλιο.

Σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες υπάρχει κίνδυνος καρκίνου σε μεγαλύτερο βαθμό επειδή αυτοί οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν τεχνητό μαύρισμα για να μην δείχνουν πολλοί άσπροι. Σύμφωνα με την γιατρό Bowe οι πιο ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν τεχνητό μαύρισμα ή να επιλέγουν τουλάχιστον μια πιο ασφαλή μέθοδο μαυρίσματος.

«Συνηθισμένα σημεία που οι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι ξεχνάνε να προστατέψουν, και συχνά κάνω διάγνωση καρκίνου του δέρματος είναι η γραμμή των μαλλιών, τα αυτιά, το κεφάλι, τα βλέφαρα και η περιοχή γύρω από τα χείλη», τονίζει η Whitney Bowe. Κάθε χρόνο σε περίπου 5.4 εκατομμύρια άνθρωποι γίνεται διάγνωση για μελάνωμα. Αυτό που πρέπει να ξέρετε όμως είναι πως το μελάνωμα αν εντοπιστεί έγκαιρα μπορεί να είναι 100% θεραπεύσιμο. Ωστόσο πρέπει να παρατηρείτε τακτικά το σώμα σας για τυχόν αλλοιώσεις στην όψη του καθώς ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου προκαλεί δυστυχώς τους περισσότερους θανάτους. Συμπέρασμα Οι γιατροί τονίζουν πως άσχετα από το χρώμα δέρματος που έχετε πρέπει πάντα να φοράτε αντηλιακό (όχι μόνο τις μέρες που πάτε για μπάνιο) και να παρατηρείτε το σώμα σας για τυχόν αλλαγές. Επίσης να μην κάθεστε στον ήλιο πολλή ώρα και ειδικά τις ώρες που ο ήλιος καίει πιο πολύ (11-16.00) και να προστατεύετε πάντα το κεφάλι σας με καπέλο και τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου. Τέλος, φροντίστε να μην ξεχνάτε να βάλετε αντηλιακό σε εκείνα τα σημεία του σώματος που αναφέραμε παραπάνω και είναι πιο επικίνδυνα για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Πηγή: spirossoulis.com

 
Top