Σπύρος Σούρλας 
Με αφορμή τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου,υπάρχει μια πολύ παλιά ιστορία ,σχετικά με το ποιοι πρωτοτραγούδησαν τα 'Λαϊκά' του Μίκη,σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου..

Αργότερα κυκλοφορησαν με τους .Φαραντούρη-Καλογιάνη ηχογραφημένα στο Παρίσι και το 1974 πια ηχογραφήθηκαν και στην Ελλάδα ,σε ενορχήστρωση Λ.Κηλαηδόνη(ω ναι) με Τσανακλίδου και Μανωλη Μητσιά..

Ομως στην παιδική μου μνήμη ,υπήρχε σφηνωμένη μια ιστορία σχετικά με εναν τραγουδιστή,τον Γιώργο Καπερνάρο, που από την πρώην Λαϊκη Δημοκρατια της Γερμανιας ήρθε αρχες δεκαετιας του 70 στην Καλαμάτα και εκεί ανοιξε ενα απο τα πρώτα ξενοδοχεία-καφέ-μπαρ το Arosa ,στην Βέργα, χωριό στο βουνό Καλάθι που 'προστατεύει ' την Καλαμάτα, και θυμόμουν παιδάκι ,τον πατέρα μου να παιζει κιθάρα και να τα τραγουδάει ο Καπερνάρος εκεί 'πάνω' ..Μάλιστα τουχε χαρίσει και μια κασέτα με τα τραγούδια ,που βέβαια χάθηκε μεσα στον χρόνο...και επεμεινε οτι τα ειχε πρωτοτραγουδησει αυτός..
Athanasios Vrionis( Πρεπει να θυμασαι και την Arosa και τον Γιώργη)..
Εντάξει περασαν τα χρόνια ήρθα Αθηνα ,για σπουδές,δεν ξαναέφυγα από εδώ ,το ξέχασα εντελώς ,ο Καπερνάρος,ποτε δεν ξανατραγούδησε ,και κάποια στιγμή,πριν λίγα χρόνια,ούτε θυμάμαι με τι συνειρμό,η ιστορία αυτή επανήλθε στην επιφάνεια....Σίγουρα ο Καπερνάρος ειχε πει και κομμάτια απο τον Ηλιο και Χρόνο,αλλά ,εμένα με ένοιαζαν πιο πολυ τα 'Λαϊκά',λογω της παιδικής μνήμης..Στο διαδίκτυο υπηρχαν ελάχιστα πράγματα..

Κάποιες μέρες πριν 'επεσα' πανω σε ενα σχετικα πρόσφατο 'youtube' και σε μια εξιστόρηση πως γράφτηκαν τα Λαϊκα,οπου ο Ελευθερίου επιβεβαίωνε οτι τα είχει πρωτοπει ο Καπερνάρος,με την εντελως άγνωστη για μένα Κατερίνα Κοντολίδου..

''Το 1970, το έργο ηχογραφήθηκε στο Παρίσι σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του Heinz Kunert, με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Καπερνάρο, έναν τραγουδιστή που εκείνη την εποχή ηχογράφησε αρκετά τραγούδια του Θεοδωράκη και την Κατερίνα Κοντολίδου''.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1971 από την Αγγλική ΕΜΙ με τίτλο «The new Theodorakis», ενώ ποτέ, μέχρι σήμερα, δεν έχει επανεκδοθεί στην Ελλάδα. Κυκλοφόρησε παράλληλα με διαφορετικά εξώφυλλα, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ελβετία με τα labels της Chranders Records και τίτλο «12 Volkslieder».
Απο εκείνο το δίσκο αγαπούσα πολύ την 'Νυχτεριδα'.

Επιτέλους βρηκα τον δίσκο,οπως ειχε πρωτοεκδοθεί από Καπερνάρο-Κοντολίδου,σύμφωνα και με την επιβεβαιωτική μαρτυρία του Μανου Ελευθεριου..
Στο 18.40 ειναι 'Η Νυκτεριδα',και εχει ξεχαστεί στο συγκεκριμενο youtube 'Το τραινο φευγει στις οκτώ'..
Παραθετω ολο τον λοιπο δίσκο, ετσι για την Ιστορια ,καθως και ενα link σχετικα με τις προβες του Μικη,για τα 'Λαϊκά'..

Προφανως οι παιδικες μνημες δεν ειναι πάντα έγκυρες,αλλά εδω φαινεται πως ειχαν 'δίκηο' και ο θάνατος του Μ. Ελευθερίου τα ξαναέφερε στην επιφάνεια :-)
https://www.youtube.com/watch?v=BR8iyYN_5kc


Οι πρόβες του Μίκη στα «Λαϊκά»
 του Μάνου Ελευθερίου το 1967
http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/oi-proves-tou-miki-sta-laika-tou-manou-eleftheriou-to-1967

 
Top