Μια σοκαριστική δήλωση έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, παρουσία του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο Χαν, μίλησε σε συνέδριο μαζί με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και όπως είπε, αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων. «Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε: «Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και από την ηγεσία να καταλάβει πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις νοοτροπίες, για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη».


Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, κλήθηκε να διευκρινίσει τις παραπάνω δηλώσεις του Χαν.

Όπως επεσήμανε, ο επίτροπος σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Ωστόσο, εμείς θα αναρωτηθούμε πως γίνεται ένας άνθρωπος με τόσο καίρια θέση, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, να αφήνει υπαινιγμούς για αλλαγή συνόρων και αμέσως μετά να… το παίρνει πίσω;

Ας δούμε τι έλεγε ο Κυριάκος Βελόπουλος λίγους μήνες νωρίτερα και θα δούμε ότι όλα «κουμπώνουν»:



Παράλληλα με τις παραπάνω δηλώσεις του Χαν, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας».

«Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και προσθέτει: «Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ για το ονοματολογικό, αναφέροντας μάλιστα τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία».

voicenews.gr

 
Top